Newport Bermuda Race 2008 start vandaag met Speedboat onder de ruim 200 deelnemers

Start klas7 2006Ze zullen vrijdag 20 juni met zo’n 220 boten aan de startlijn van de Newport Bermuda Race verschijnen. Hiermee kent de 2008 editie van deze race het op één na grootst aantal inschrijvingen in haar geschiedenis. Alleen in 2006, de 100e editie notabene, hadden zich maar liefst 264 jachten ingeschreven. 45 schippers en 72 boten nemen voor de eerste keer deel aan deze offshore wedstrijd, waaronder niemand minder dan SPEEDBOAT.

Hierdoor krijgt deze race ongetwijfeld meer aandacht dan ooit het geval was. Want Speedboat zou toch meteen het racerecord gaan verpulveren? Daar was ze gewoon voor ontworpen en gebouwd. We zullen zien. Deze offshore start ter hoogte van Castle Hill in Newport op Rhode Island (USA) en eindigt aan David’s Lighthouse in Bermuda (USA). Hierbij moet 635 Nm open oceaanwater, de Gulf Stream, worden over gezeild.

Organisatie zet zichzelf bij Sydney-Hobart

Er wordt in verschillende klassen gevaren en er nemen zowel ervaren amateurs als volledig professionele teams aan deel. De race hoort volgens de organisatie, de Royal Bermuda Yacht Club, bij de ‘world’s classic ocean races’, waaronder de Fastnet, de Sydney-Hobart en de Transpac. Een ding is zeker, de Bermuda Race organisatie kent een lange historiek en koppelt bovendien zware veiligheidsvoorwaarden aan de deelname.

Schoon volk onder de deelnemers

En op de deelnemerslijst staat er veel schoon volk, klaar om te strijden voor de line honours. Onder andere George David’s 90 voeter RAMBLER, die al menig recordtijden heeft laten noteren in races over gans de wereld. Alleen zal de schipper van RAMBLER, Ken Read, deze maal meevaren op de Volvo Open 70 PUMA. De training voor de Volvo Ocean Race 2008 is volop bezig. Verder zijn er nog schoonheden als ROSEBUD (STP 65), MONEYPENNY (RP 65), ATALANTA (LH 54)en menig Swan bootje.

Speedboat

Speedboat onder zeilSpeedboat onder zeilEn dan is er de spiksplinternieuwe Juan K 30 meter lange kantelkieler SPEEDBOAT. Ook zij zal deelnemen in de zogenaamde Open Division, naast PUMA. Ene Stan Honey, winnend navigator aan boord van ABN AMRO ONE tijdens de 2005-2006 Volvo Ocean Race, moet de nieuwe racebolide onder controle zien te houden en zal nauwlettend in het oog worden gehouden hoe scherp hij het nieuwe race record wel zal gaan stellen. Toch? Wordt vervolgd…

www.bermudarace.com
foto’s: Guy Gurney/Richard Gladwell

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: