Thomas Ruyant en Yann Riou winnen de Mini Fastnet 2008, Matt en Bert knap 2e

Ruyant-RiouDeze donderdag 19 juni arriveerden Thomas Ruyant en Yann Riou met hun prototype Faber France als eersten om 3u18 ‘s nachts in Douarnenez. Het Duinkerk-Bretoense duo had maar liefst 3 uur of zowat 30 Nm voorsprong op nummer 2. En dat werd, volgens de organisatie, het ‘Zuid-Afrikaanse duo’ Trautman/Schandevyl. Onzen Bert zal het graag horen!
Het was voor de pas 27-jarige Thomas Ruyant zijn 4e podium in 4 wedstrijden sinds de start van het seizoen dit jaar.

Het is uiteindelijk een zware alternatieve Mini Fastnet geworden. De laatste wedstrijd-uren vertoefden de mini-transatters in windvlagen die de windmeterkes tot 40 knopen deden uitslaan. Dat gekoppeld aan een ontketende zee, zorgde voor gevaarlijke situaties. Het deed iedere schipper snel vergeten dat het ‘maar’ om een alternatieve Fastnet ging.

Westelijke route de juiste

Eens aangemeerd aan de kaai van Tréboul, werden de zeilbotten leeggemaakt. Want het was zwaar geweest, heel zwaar. Uiteindelijk bleek de optie om voor open zee te kiezen de juiste. Ruyant en Riou waren de enigen die resoluut voor een westelijke terugkeer kozen, waardoor ze als eersten de rug van de depressie oppikten. En het loonde. Ze bouwden een voorsprong van 3 uur uit, om niet meer af te geven. Een optie die ze van bij de start al hadden beslist.

Sinds woensdag namiddag was het gaspedaal ingeduwd. En op de weg terug bleef het steeds maar sneller gaan. Tot ter hoogte van de ‘occidentale de Sein’, waar de waterdiepte drastisch vermindert en er vaak hoge golven ontstaan, ze 40 knopen zuidoosten wind op hun zeildak kregen. Daar moest gekozen worden voor behoud. En nog ging het vooruit, zelfs onder 3e rif en stormfok, met de boot vol water. Fysiek heel zwaar voor de schippers en ook voor het materiaal meer dan een serieuze test. Maar de vroegere boot van ene Isabelle Joshke gaf geen krimp.

Toch ook veel opgaven

Solidaire ontmastSolidaire ontmastMaar niet alle deelnemers verging het zo. In de nacht van woensdag op donderdag waren er reeds 7 opgaven, waaronder enkele met ernstige schade. De proto Solidaire - 629, met schippers Louis Mauffret en Philippe Vicariot, verloor haar mast. En de proto Parole – 276, met schippers Arnaud Le Gal en Benoit Champanhac, verloor haar kiel. Beide schippers konden een noodsein uitsturen en werden van hun gekenterde romp opgepikt door Mini Explorer – 512, die in de serie klasse meevaart.

Matt en Bert knap 2e

Ondertussen ontspon er zich een bloedstollende strijd om de tweede plaats. De Zuid-Afrikaanse Matt Trautman, samen met onzen Bert Schandevyl hielden het hoofd koel en de boot snel en heel, en finishten 5 minuten voor de derde proto, Senor Blue, met Etienne Bertrand en Hervé Devic. Tussen Bertrand, Aubrun en Shipman zaten uiteindelijk slechts 34 seconden! Iedere ge-finishte was moe, opgelucht maar vooral voldaan van een prachtige wedstrijd, waarin geen enkel dood moment zat en waar voor iedere zeemijl hard werd gestreden.

De 10 eersten:
1 - 667 Faber France - RUYANT Thomas / RIOU Yann à 3h17
2 - 419 Shaya Moya - TRAUTMAN Matt / SCHANDEVYL Bert à 6h03’59’’
3 - 719 Senor Blue – Etienne Bertrand / Hervé Devic à 6h08’12’’
4 - 630 Profil Composite – Rémi Aubrun / Vincent Barnaud à 6h08’34’’
5 - 716 Maisons de l'avenir-Urbatys - SHIPMAN Henry-Paul / SAULEAU Vincent à 6h08’36’’
6 - 346 Adrénaline - BOURGUES Laurent / Remi Beauvais à 6h30’55’’
7 - 348 Région Nord Pas de Calais - Ripolin - BRASSEUR Pierre / REINHART Thibault à 6h59’34’’
8 - 679 Cultisol-Institut Curie - LE DIRAISON Stéphane / GRAULLE Bénédicte à 7h04’33’’
9 - 509 Mare.de - RIECHERS Joerg / HAJNSEK Kristian à 7h11’15’’
10 - 198 Kickers - PICAULT Sébastien / LIPINSKI Ian à 7h29’22’’

www.winchesclub.com
Foto’s: Gildas Hemon – Kerys.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: