Laatste persconferentie Delta Lloyd Kernploeg voor Spelen in China

YnglingWoensdag 18 juni organiseerde het Watersportverbond de laatste persconferentie van de Delta Lloyd Kernploeg voor vertrek naar de Olympische Spelen in China. Bondscoach Jaap Zielhuis keek in gezelschap van Pieter-Jan Postma, Sven en Kalle Coster, Marcelien de Koning en Lobke Berkhout terug op een succesvol periode (2007 en 2008) en “vol vertrouwen” vooruit op de Spelen in augustus 2008.

De containers met de boten en het overige materiaal zijn al enkele weken onderweg naar China en deze week volgen dan eindelijk ook de zeilers. Met minder dan twee maanden voor de boeg begint bij hun nu “het vlammetje echt te branden”, aldus Lobke Berkhout. Ze hebben er dan ook het afgelopen jaar keihard naar toe gewerkt.

Jaap Zielhuis keek terug. “Na de Spelen in Athene in 2004 hebben we besloten dat het roer om moest. Daar werden geen medailles gescoord. Het was een vervelend moment. Het Nederlandse topzeilen moest professionaliseren. Dat gebeurt in het buitenland, dus dat moeten wij ook. Het moest voor 100% om zeilen gaan, met 100% begeleiding. De onderlinge concurrentie werd vergroot, door de instroom van jonge talenten via het Volvo Talent Plan, maar ook door nieuwe manieren van aanpak, zoals het Yngling-project.”

De nieuwe aanpak wierp zijn vruchten af. “Het WK 2007 was de beste ooit”, aldus Zielhuis. “Er waren minder kernploegboten, maar met meer kwaliteit. Dat sterkte ons in ons besluit. Zij die boven de rest uitsteken moeten onze volledige steun krijgen en zich volledig kunnen richten op Qingdao. Dus werken met fulltime begeleiding, het beste materiaal, de beste trainingslocaties en de beste sparring-partners.”

Vloot in de Finn klasseVloot in de Finn klasseEn nu staat de Delta Lloyd Kernploeg voor de laatste trainingsstage met als doel te wennen aan de specifieke weersomstandigheden in de Gele Zee bij Qingdao. En dat betekent licht weer, 15 tot 20 knopen, deining en veel stroming. Om daar meer grip op te krijgen werd het waterbouwkundig adviesbureau Svasek in de arm genomen, dat met behulp van computermodellen betrouwbare stromings-voorspellingen kon doen. “Daar gaan we mee stoeien, zodat we kunnen leren anticiperen”, aldus Zielhuis.

Niet de gehele kernploeg was aanwezig. Zielhuis legt uit waarom. “Het Yngling-project heeft een geheel andere selectieprocedure. Alle zeven zeilsters gaan eerst op trainingsstage in China. Op 10 juli maakt coach Maurice Paardenkooper op Schiphol bekend welke drie zeilsters er naar de Olympische Spelen gaan.”

Casper BoumanCasper BoumanOok de RS:X-klasse kent door omstandigheden een bijzondere situatie. “Casper Bouman heeft eind juni in Kiel nog een mogelijkheid om aan de nominatiecriteria te voldoen. Lukt hem dat niet, dan gaat Dorian van Rijsselberge naar China.” Van onderlinge strijd is echter geen sprake. “Tijdens wedstrijden zijn ze concurrenten, maar ze trainen samen. Wie er ook wint, na de Kieler Woche gaan ze samen naar Valencia om zich optimaal voor te bereiden op de Spelen. Voorlopig worden ze
begeleid door de Nieuw Zeelander Aaron McIntosh. Het wordt echter moeilijk om voor deze coach ook accreditatie voor China te krijgen,”
zegt de bondscoach.

Dat kan voor meer zeilers een probleem opleveren. Zielhuis: “Het NOC*NSF verstrekt slechts beperkt accreditaties aan coaches. Zeker is dat Jacco Koops (470-dames) en Maurice Paardenkooper (Yngling) gaan, maar als het aan mij ligt gaan ze allemaal.”

En wat als het in China ineens gaat waaien? “Dat hebben we in onze materiaal-keuze meegenomen”, zegt Zielhuis. “We hebben tijdens de pre-Olympics in Qingdao gemerkt dat de wind soms flink kan toenemen. Daar moet je rekening mee houden. Je kunt bij de keuze van het materiaal niet te extreem, te licht gaan. Dan wordt je weggeblazen.” En als er geen wind staat? Is dan de eerste race meteen de medal race? “We zijn er vaker geweest en we hebben nog nooit langer dan een dag of drie uitstel gehad. En we zijn er twee weken, dus dat komt wel goed”, besluit de bondscoach.

De zeilers zijn er in ieder geval klaar voor. Sven en Kalle Coster wonnen afgelopen week op het EK 470 in Italië zilver. De broers wilden vooral hun wedstrijdritme vasthouden. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout, die in de 470-klasse bij de dames uitkomen, besloten het EK voorbij te laten gaan en trainden in Nederland. “Bij Den Helder heb je heel veel stroming en ondieptes. Daar hebben we geprobeerd de omstandigheden in China na te bootsen. Ik denk dat het een hele goede voorbereiding is geweest.”

Ook Finn-zeiler Pieter-Jan Postma is er klaar voor. “De Olympische Spelen is ook gewoon een wedstrijd, dus er verandert niet zo veel. Er is meer druk en er staat meer op het spel, maar mijn voorbereiding blijft hetzelfde.”

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: