Boat International Superyacht Regatta 2008 in het Italiaanse Porto Cervo van start

KokomoHet is de Yacht Club Costa Smeralda in Porto Cervo die de eer kreeg het zilveren jubileum van de Boat International Superyacht Regatta te organiseren. Van 22 tot en met 26 juni zullen zo’n 23 superjachten deelnemen aan deze regatta, en dat in een prachtig decor. Dit evenement is uitgegroeid tot een jaarlijks gebeuren voor super-de-luxe zeiljachten. Vandaag, maandag 23 juni, begonnen de echte wedstrijden tussen deze giganten.

Op de deelnemerslijst staan jachten van bekende bouwers, zoals Alloy Yachts, Swan, Vitters, Wally en menig ander. En ook van beroemde ontwerpers als daar zijn Briand, Dubois, Frers, Reichel/Pugh en Judel/Vrolijk. Het langste deelnemende jacht is het 170 voet (52 meter!) lange Lang Walker’s KOKOMO. Het kleinste jachie is de ACAIA CUBE, een ontwerp van Pegaso Srl van amper 78 voet lang.

Ronkende namen

Lulworth, kranige dame van 88 jaarLulworth, kranige dame van 88 jaarDaartussen zitten nog enkele ronkende namen, of wat dacht u van Alfa Romeo (98’), Highland Fling X (79’), Pink Gin (152’), Senso One – ex Mari Cha IV - (138’) of Y3K (100’)? En dan is er nog Lulworth, de oudste deelnemende lady, gebouwd in 1920 en ruim 46 meter lang. Voor al deze dames speelt dus de Yacht Club Costa Smeralda gastheer. Deze in 1967 opgerichte jachtclub wordt beschouwd als één van de meest prestigieuze en mooiste clubs ter wereld. Hij is verbroederd met de Yacht Club van Monaco en de New York Yacht Club en heeft afspraken met de Royal Yacht Squadron.

Er zal worden gevaren in 2 klassen, namelijk een Cruising en een Performance division. Beide klassen zeilen onder IRC handicap, met een vloot start voor de Performance klasse en een soort achtervolgingsstart voor de Cruisers. De organisatie zal de deelnemers in parcours langsheen de prachtige kusten en schitterende eilanden van la Maddalena Archipelago sturen.

Racedag 1

Magic Carpet 2, elegante superracerMagic Carpet 2, elegante superracerDag 1 op maandag begon in nagenoeg perfecte condities: zon, blauwe lucht en een zuidooster bries van gemiddeld zowat 12 knopen sterk. Ideaal om het racen technisch moeilijk te maken en toch spectaculair genoeg om de talrijke toeschouwers te laten genieten. De Performance klasse beet de spits af en startte als eerste. Het werd een strijd tussen de 5 echte volbloed racers in deze groep. Alfa Romeo nam de leiding, voor Senso One en Y3K.

Na tijdscorrectie bleef Neville Crichton’s supermaxi op de eerste plaats. Y3K legde ondanks spinaker problemen toch beslag op de 2e plek en als 3e verscheen Magic Carpet2 in de tabel. Senso One tuimelde na correctie van de gezeilde tijd flink naar beneden in de uitslag.

Superjachten in prachtig decorSuperjachten in prachtig decorIn de Cruising klasse startte men dus elk apart, op basis van de IRC rating (bij ‘ons’ in Colijns doet de Kerstman dat al jàren). Ze kregen hetzelfde 17 Nm lange parcours voorgeschoteld als de Racers, waardoor schitterende plaatjes konden worden geschoten van formule 1 jachten naast prachtige kotters uit de jaren stillekens. Uiteindelijk was het de 78 voet lange Southern Star die als snelste het parcours rond zeilde.

Morgen, dinsdag, is de eerste start gepland om 12 uur ’s middags. Woensdag krijgen de lady’s een dagje rust.

Resultaten dag 1:
Performance klasse :
1. Alfa Romeo, Neville Crichton
2. Y3K, Claus Peter Offen
3. Magic Carpet 2, Lindsay Owen Jones

Cruising klasse:
1. Southern Star, Claudio de Eccher
2. Acaia Cube, Pegaso Srl
3. Hamilton II, Lockstock Ltd

www.boatinternationalsuperyachtregatta.com
foto’s: Rick Tomlinson

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: