Speedboat neemt line honours in Bermuda Race, maar zonder nieuwe recordtijd

SpeedboatGeen verrassingen in de Newport Bermuda Race. Speedboat als eerste over de finish lijn, gevolgd door Rambler, gevolgd door Puma. De andere grotere jachten lopen nu ook één voor één binnen. De rest van de vloot bevindt zich nog steeds op de Noord Atlantische Oceaan, verspreid over een gebied van wel 300 Nm.
Maar een record zat er niet in, daarvoor hadden zelfs de super maxi’s te weinig wind.

Geen record, hoogst waarschijnlijk geen overall overwinning, maar wel alle persaandacht en veel mooie foto’s. En af en toe prachtige verhalen.

Neem nu Shockwave, een Reichel-Pugh 80 voeter, voordien bekend als Bon Bon, voordien bekend als Carrera, voordien gekend als … Dit jacht had in haar 7 levensjaren meer eigenaars dan dat HermanShockwave RP 80Shockwave RP 80 Brusselmans romans schreef. Haar nieuwste eigenaar is Australiër Andrew Short. Hij kocht haar in Newport en dacht haar op een cargo naar Australië te transporteren.

Maar in laatste instantie bedacht hij zich, maakte haar zeilklaar, verzamelde een grotendeels Australische amateur bemanning die na een lange vlucht reeds de volgende dag aan de wedstrijd mocht beginnen. Elkeen zocht een plaats aan boord van een jacht waar ze nog nooit op hadden gezeild en op die manier startten ze in wat voor iedereen hun eerste Newport Bermuda Race was. Hun resultaat? Eerste plaats in de St. David’s Lighthouse Division. Niet mis voor een eerste zeiltrip.

Family Affair aan de startFamily Affair aan de startOndertussen is er werk aan de winkel voor de achterblijvers. De wind trekt steeds meer aan en is gedraaid naar het zuiden, waardoor veel boten hard in de wind aan het zeilen zijn. Op 230 Nm van de finish rapporteerde Family Affair, een Tartan 41, in meer dan 30 knopen wind aan het zeilen te zijn, met 3 reven in het grootzeil en hier en daar wat kleine averij. Nog kleinere boten zijn nog verder weg van Bermuda en maken kennis met zwaar weer. Zij zijn nog niet thuis!

Het lijkt niet eerlijk. De grote snelle boten finishen in mooi-weer-zeilen stijl, waardoor de foto’s alleen nog prachtiger tonen. De kleinsten en traagsten vechten voor iedere zeemijl, leveren schitterende strijd met de natuurelementen, kunnen straks prachtige verhalen vertellen. Alleen… tegen dan luistert al niemand meer.

www.bermudarace.com
foto’s: Barry Pickthall/Talbot Wilson/Leslie Todd/PPL/GIS

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: