Duits zeiljacht overvallen door Somalische piraten, opvarenden gegijzeld

PiratenDe berichten van piraterij voor de kust van Somalië worden steeds talrijker. En tevens worden de piraten blijkbaar steeds stoutmoediger. Iedereen herinnert zich nog de gijzeling van een Frans luxe zeiljacht, waarbij de bemanning een tijd werd vastgehouden en uiteindelijk bevrijd door de Franse marine. Deze keer hebben ze het gemunt op een Duits zeiljacht, een cruising zeiljacht! Somalische piraten hebben losgeld geëist in ruil voor de vrijlating van een Duits koppel dat ze voordien gegijzeld hadden genomen ter hoogte van de Golf van Aden.

Dit is de eerste maal dat een niet professionele bemanning van een klein cruising zeiljacht worden gekidnapt. Ruim 100 kleine jachten maken ieder jaar de overtocht van de Rode Zee, vaak met een kleine bemanning, meestal families met of zonder kinderen.

Kust Somalië wordt stilaan te vermijden gebiedKust Somalië wordt stilaan te vermijden gebied“De buitenlanders waren onze wateren binnengedrongen”, aldus een zegsman van de groep piraten die het Duits koppel van middelbare leeftijd vasthoudt. Het koppel was eerder deze week op weg van Egypte naar Thailand. Ze werden maandag van hun zeiljacht gehaald en worden nu vastgehouden in de highlands van Somalia. De district commissaris van het Las Korey gebied verklaarde dat zijn troepen een verlaten zeiljacht aan de kust hadden teruggevonden. Op dat moment hadden de piraten hun gevangenen al mee in de bergen genomen.

De Associated Press is er ondertussen echter zeker van dat het wel degelijk om 2 Duitse ouders, hun kind en een Franse schipper gaat, die zouden zijn gevangen genomen. De kidnappers zouden 1 miljoen Amerikaanse dollars losgeld eisen. Verder zou het kind ondertussen ziek zijn geworden. In de berichtgeving spreekt men van een opportunistische actie door Somalische piraten, geholpen door lokale vissers.

Het Duits ministerie van Buitenlandse Zaken doet er naar eigen zeggen alles aan om meer klaarheid in de zaak te krijgen. Ondertussen worden dus steeds meer Cargo schepen en luxe jachten door zwaar bewapende piraten aangevallen ter hoogte van de kusten van de Indische Oceaan. Het betalen van losgeld wordt bekritiseerd door de lokale overheden, aangezien dit de piraten alleen maar zou aanmoedigen.

Bron: AP/Sail-World

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: