ICAP Leopard verbetert Round Ireland Yacht Race record met ruim 10 uren

Ireland WestWoensdag morgen iets voor 6 uur is de 100 voet lange Maxi ICAP Leopard van Mike Slade als eerste over de finish lijn te Wicklow gevaren, waar ook al de start gegeven werd van de Round Ireland Yacht Race 2008. Ze stelde daarmee het race record met maar liefst 10 uren, 35 minuten en 10 seconden scherper, 'geholpen' door stormachtige condities gedurende de ganse wedstrijd.
Samen met het record in de Fastnet Race en de een trans-Atlantisch record scoren ze een ware hat trick.

In 1990 stelde Laurie Smith met zijn Rothmans het record al heel scherp. Toen ene Colm Barrington er 8 jaar later nog eens 8 uren vanaf kneep dacht iedereen dat het nu wel heel moeilijk ging worden dit nog te verbeteren. Maar ICAP Leopard had ‘slechts’ 65 uren, 48 minuten en 47 seconden nodig om het groene eiland volledig te ronden.

ICAP Leopard aan de finishICAP Leopard aan de finishVoor de line honours was het niet echt spannend geweest. Wat de overwinning op gecorrigeerde tijd betreft liggen de zaken wel enigszins anders. ICAP Leopard zou uiteindelijk na het nodige rekenwerk op een 29e plaats eindigen. Ireland West, een Bénéteau First 40.7 geschipperd door Aodhan Fitzgerald van de Galway Bay Sailing Club, wist op handicap iedereen achter zich te houden. Nu ja, iedereen die wist te finishen.

Want men moet al 28 jaar terug gaan in de geschiedenis van de race om nog slechtere condities op te tekenen. Met maar liefst 3 echte stormdepressies op het traject werd het een waar slagveld. Slechts 30 boten van de 46 starters wist het rondje te vervolledigen. Fitzgerald is niet aan zijn proefstuk toe. Hij heeft er 7 deelnames opzitten, waaronder een Double handed. Er zeilde ook één Nederlandse boot de race mee, en uit. De Formidable 3 werd door Piet Vroon naar een 19e plaats overall gestuurd.

www.roundirelandyachtrace.ie
Foto’s: Peter Loughlin

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: