De Tour de France à la Voile 2008 trekt zich op gang

Tour de voileDit weekend werd in het Noordfranse Duinkerke het startschot gegeven van de Tour de France à la Voile. Zevenentwintig team schoten er uit de startblokken voor een unieke zeilregatta rond Frankrijk. Op 24 juni, na de laatste manche in Hyères, kennen we dan de eindwinnaar. Zaterdagavond werden tijdens de officiële openingsceremonie alle 27 teams voorgesteld aan het grote publiek: elke schipper werd hierbij vergezeld door een jong zeilertje uit één van de omliggende zeilscholen. Zo wees de kleine Marie vakkundig de weg aan Laurent Declercq, één van de twee schippers van de Belgische Mumm, die net zoals vorig jaar weer een ellenlange naam op haar new-look romp meezeult, te lang om hier te vermelden. ‘De T-Service’ lijkt ons al ruim voldoende.

Op zondag begon dan het ernstige werk met de proloog, die niet meetelt voor het klassement, en waarvan wordt gefluisterd dat de winnaar ervan traditioneel de Tour niet wint. Zeilen met de voet op het rempedaal als het ware. Toch is zulk een proloog voor de meeste bemanningen een ideale gelegenheid om de trim nog wat te verfijnen en om de maat te nemen van de andere teams. De Toulon-Hyères wint de onstuimige proloog, gezeild bij een 18-25 knopen sterke wind, de Belgen worden na een relaxte wedstrijd 21ste. Niets breken was hun motto.

Om 16u07 werd dan de start gegeven van de eerste échte manche van de Tour 2008. Na de traditionele algemene terugroep hakten de 27 Mumms zich een weg naar de eerste boventon. De wind was nog toegenomen en zorgde voor spectaculaire beelden, vooral tijdens het spirak waar hier en daar een ferme uitschuiver genoteerd werd. Uiteindelijk zegevierde opnieuw de Toulon-Hyères, de Belgen werden knap 13de, de Nederlandse Mumm 24ste.

Op maandag worden de zeilers tegen tien uur op de startlijn verwacht, voor nog wat indewinds werk. Daarna vertrekken ze rond 21u naar Dieppe, 93 lange nachtelijke zeemijlen verderop.

www.tourvoile.fr
foto: JM Liot

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: