Zeelandwedstrijden in de SLAM Deltaweek 2008 beleven heftige start

X-43 StortemelkDe SLAM Deltaweek is een zeilwedstrijdevenement voor kajuitjachten op de Oosterschelde en op de Noordzee voor de Zeeuwse kust. Er nemen per jaar rond de 150 zeiljachten aan deel. Daarmee is de Deltaweek het grootste meerdaagse zeilevenement van Zuid-West-Nederland. Het grootste aantal deelnemers vaart tijdens het eerste weekend. En dat eerste weekend van de SLAM Deltaweek is roerig begonnen.

De zeilers hebben hard moeten werken om de stevige wind, een flinke windkracht vijf, de baas te blijven. Alle geplande wedstrijden zijn doorgegaan. Zo heeft ORC-1 drie wedstrijden gevaren en ORC-2 twee. ORC-3, 4 en 5 deden één baan, evenals de Rond- en Platbodems en de ongemeten boten. De sportboten en de klassen Maxfun en Laser SB3 zijn drie keer gestart.

Na het aanleggen komen de verhalen los en kan de schade worden opgemaakt. De schipper van de Maňana ligt na deze hectische dag even uit te rusten in zijn kooi. Zoonlief Bob Voets zit aan dek en bestudeert de schade aan het schip. “We hebben een aanvaring gehad met het startschip. Er zat echt een gat in de boot en daarom hebben we de laatste wedstrijd niet gevaren.” Het gat is meteen na binnenkomst dichtgemaakt en weg geplamuurd.

De ORC-2 kreeg driemaal een algemene terugroep. Voets: “Dat betekent steeds opnieuw starten en dan moet je goed opletten, want er was wat verwarring. En bij deze wind ben je meer op je boot aan het letten.” Manana is niet de enige met schade, weet Voets te vertellen. Zo is er een spinaker gescheurd en heeft een ander schip de schoot in de schroef gekregen.

Drie deelnemers liepen tussen twee wedstrijden in vast op de Vondelingenplaat aan de oostkant van de Zeelandbrug. Een van de schepen heeft hiermee schade aan de kiel opgelopen en is door de reddingsbrigade van Schouwen-Duiveland in veiligheid gebracht.

Ook de bemanningen hebben flink geleden. Daan Damen van de Stortemelk is zelfs kopje onder gegaan. “Dat was door stommigheid.” Volgens schipper Frans de Vries-Mens heeft het geen invloed op de resultaten gehad. Een man-over-boord-procedure kon achterwege blijven, omdat Damen zich vast wist te klampen aan een van de scepters. Ondanks wat tegenslagen zijn de zeilers wel positief gestemd, want er is toch wel heel erg lekker gevaren!

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Naast al het wel en wee op het water werd Henk Botterweg, een trouw organisator van de Deltaweek, geridderd. Burgemeester Jack Asselbergs mocht Botterweg uit naam van de Koningin de penning opspelden. Botterweg wordt geprezen om zijn enorme inzet, niet alleen bij de Deltaweek, maar ook voor zijn bijdragen aan onder andere de watersportvereniging Zierikzee, het Watersportverbond en de Zeilraad. “Het is vooral aan jou te danken dat de Deltaweek een laagdrempelig evenement en voor iedereen toegankelijk is. Je bent een enorme goudklomp”, aldus de burgemeester.

De uitslagen van zaterdag 28 juni:
ORC 1
1. Ragazza van schipper Bert Dolk uit Zierikzee.
2. Stortemelk van schipper Frans de Vries Lensch uit Rotterdam.
3. Caveman van schipper F.G. van Dijk uit Maasland.

ORC 2
1. Zeebeer 3 van schipper A.P van Wijngaarden uit Bergambacht
2. Lenco van schipper K.Brabers uit Venlo
3. New Frontier van schipper Jan Bart

ORC 3
1. Lancer of Hamble van schipper H Visser uit Middelharnis
2. Bankroet van Bas van Oefelen uit Bergen op Zoom
3. Jimp van G. Baaiens uit Geertruidenberg

ORC 4
1. L’Esprit du Morbihan van schipper V de Vries uit Middelburg
2. Aguazul van Hans Blaak uit Goes.
3. Schrijverke van schipper J Smit uit Rotterdam.

ORC 5
1. Furie van Ben Hoefsloot uit Ede.
2. Bain Marie van A van der Wolf uit Middelburg
3. Drammer van J.A. Rietdijk uit Eindhoven

R&P B
1. Nieuwe Maen van Ede van der Dussen uit Moergestel
2. Windroos van schipper M.I. Platschorre uit Kortgene
3. Strandloper van W.Y Schotman uit den Haag

R&P C
1. Robbe van schipper P Sprijkerman uit Amsterdam
2. Snoeshaen van J. Poelman uit Haarlem
3. Dronckeoort van M van Duivendijk uit Tholen

Ongemeten boten
1. Whisper van schipper F. den Hollander uit Gorkum
2. Farwin van schipper B Vleugel uit Yerseke
3. Solist van schipper B. Groenewoud uit Oss

Maxfun
1. Hycos van S Jorissen
2. Maxsolution van W Geurts
3. 18+ van E Wesselman

Laser B3
1. Belaserd van M Schut uit Amdsterdam
2. E-quale van N. Overbeeke uit Zevenhuizen
3. Easy Rider van A Schoenmakers uit Zwijndrecht (B)

Sportboten
1. J-CUP van M Westdorp uit Goes
2. Jill van Walter de Block uit Hulst
3. Joie de Vivre van Laura Vroon uit Breskens

De rest van het programma voor de 38ste SLAM Deltaweek is als volgt:
Start - Finish
Zondag 29 juni Zeelandwedstrijd 2 Zierikzee Zierikzee
Maandag 30 juni Buutengaetsrace Zierikzee Sint Annaland
Dinsdag 1 juli Sint Annaland Wemeldinge
Woensdag 2 juli Wemeldinge Yersekel
Donderdag 3 juli Yerseke de Val
Vrijdag 4 juli Zeewedstrijden
ORC Roompotsluis Roompotsluis
Rond- en Platbodems en ongemeten boten
Colijnsplaat Colijnsplaat
Zaterdag 5 juli Zaterdagwedstrijd Colijnsplaat Colijnsplaat
Zondag 6 juli Zondagwedstrijd Colijnsplaat Colijnsplaat
Tot en met dinsdag 1 juli kampioenschap van de Zeeuwse wateren voor rond
en platbodems C

Ellen Hamelink

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: