ICAP Leopard breekt het noord trans-Atlantische record voor monohulls

ICAP LeopardDe 100 voet lange ICAP Leopard van Mike Slade heeft gisteren, woensdag, het noord trans-Atlantische record voor monohulls gebroken. Dit record, waarbij de 2925 Nm tussen New York en Kaap Lizard zo snel mogelijk dienen te worden afgelegd, stond op naam van de 246 voet lange Phocea, en dateerde van juli 1988. De super maxi, vertrokken in New York op dinsdag 27 mei, had welgeteld 7 dagen 19 uren en 21 minuten nodig om aan de voet van Kaap Lizard te verschijnen. Hun gemiddelde snelheid bedroeg uiteindelijk 15,5 knopen, en dat ondanks veel oponthoud en omleggingen onderweg.

De eigenaar Mike Slade gaf volgende reactie: “We zijn blij het trans-Atlantisch record te kunnen veroveren. Ondanks een klein weervenster van 3 dagen bij ons vertrek, mogen we zeker niet klagen van Eolus. We hebben zeker een dag verloren door onze koers te moeten verleggen omwille van drijvende ijsbergen, midden op de Noord-Atlantische oceaan. De bemanning had nochtans een schitterende start genomen, met gemiddelde snelheden tussen de 20 en 30 knopen.

Toen we onze koers naar noordoost verlegden wisten we dat in ijsberg gebied konden verzeilen. Het was een ander vaartuig dat ons waarschuwde voor drijvende ijsschotsen op onze weg, waardoor we genoodzaakt waren de voet van het gaspedaal te halen en een omweg van zowat 100 Nm naar het zuiden te maken.

En beminde gelovigen, het ging vooruitEn beminde gelovigen, het ging vooruitVervolgens hadden we nog een aanvaring met een klompvis, waarbij deze volledig rond ons roer zat, gelukkig zonder schade aan het roerblad. Maar we waren wel verplicht te stoppen, de zeilen te strijken en de onfortuinlijke beenvis te verwijderen. Onze topsnelheden van 34 knopen werden op die manier wel herleid tot ‘normale’ gemiddelden.

De condities waren alles behalve gemakkelijk. Het was bij wijlen ijskoud en toen de wind de laatste paar dagen ook nog begon af te nemen, steeg de spanning aan boord. Ik moet onze ‘routeur’ Roger Badham bedanken, evenals onze technische ploeg voor hun perfecte ondersteuning.”

De komende weken zal ICAP Leopard deelnemen aan verschillende wedstrijden rond het Kanaal, waaronder de Ronde van Ierland en de Ronde om het eiland van Wight.

www.yachtsandyachting.com
Foto’s: Rick Tomlinson

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: