Dercksen – Bulkely grijpen leiding op tweede dag Texel Dutch Open 2008

Dercksen - BulkelyHerbert Dercksen (NED) en Mark Bulkely (GBR) grepen op de tweede dag van de Texel Dutch Open de leiding.
Het duo won beide races en klom twee plaatsen in het klassement. Hun voorsprong bedraagt vier punten, dus dat belooft morgen een spannende eindstrijd te worden.
De zeilcondities waren uitdagend met een noordelijke bries van circa vijf knopen, knobbelig water en een sterke stroming.

De 20-voet carboncats konden hiermee prima uit de voeten. Zij domineerden vandaag de Open Klasse I. De Nederlanders Heemskerk en Tentij (Bulthaup Hobie Tiger) zakten naar de tweede plek, gevolgd door Coen de Koning en Jeroen van Leeuwen (Nacra Infusion). Texelaar Dirk Pool staat nog altijd eerste bij de kleine cats. Intussen staat de teller op 500 voorinschrijvingen voor de 31ste Zwitserleven Ronde om Texel.

Race 3: start dicteert de race

De eerste start op donderdag 5 juni verliep nogal chaotisch en was daardoor bepalend voor de uitslag. Stuart Gummer en Ellen Forshaw (GBR) haalden hun voordeel uit de situatie door hun F18 Capricorn naast de pin end (linkerkant startlijn) te positioneren. Gummer: “Het comité verlegde de boei, waarna bijna niemand de lijn kon halen. Ook wij waren ongeveer dertig seconden te laat.” Het Engelse team pakte de leiding van de F18’s en bouwde die in het laatste kruisrak verder uit.

Ze werden derde overall. Volgens James Power (GBR) was het moeilijk zeilen: “Er stonden korte golven, dus je moest een beetje lager sturen om snelheid te houden. De stroming was enorm sterk. Veel teams zaten daardoor op de boventon.” Hij finishte zelf als negende. Dercksen en Bulkely wonnen met een straatlengte voorsprong, gevolgd door John Moret en Gijs Jannink op de M20.

Race 4: een nieuw F18-type mengt zich in de strijd

Nieuw F-18 type van de FransenNieuw F-18 type van de FransenIn de vierde race was het geen Hobie, Nacra, Cirrus of Capricorn die aan kop lag, maar een onbekende X-4 van Bimare. Ongeveer een jaar geleden kwam dit nieuwe F18-merk uit Italië op de markt. In die periode bundelden Gurvan Bontemps en Matthieu Marfaing (FRA) hun krachten en sinds twee maanden varen ze op de X-4. De boot ziet er heel anders uit dan de concurrerende ontwerpen. Marfaing: “De rompen zijn ter hoogte van de mast hoger en dus minder volumineus dan bijvoorbeeld de Infusion en Capricorn. Daardoor vangt de beam minder golven.”

De Fransmannen startten aan de pin end zijde met Heemskerk en Tentij boven hen. Marfaing: “We lieten hun voorbij varen en zijn toen overstag gegaan. We wilden zo snel mogelijk naar rechts.” Dat bleek de beste zijde van de baan te zijn en de X-4 ging als eerste F18 om de bovenboei. Ze verdedigden hun voorsprong met succes en eindigden als derde overall na twee 20-voeters. Dercksen en Bulkely pakten opnieuw de zege, met Hans Bouscholte en Ruurd van Wieren op een Eagle 20 XXL small spi in hun kielzog.

Bouscholte en Van Wieren vochten op de finishlijn nog een spannend gijpduel uit met Xander Pols en Tjiddo Veenstra. Uiteindelijk trokken Pols en Veenstra aan het kortste einde, maar op handicap gingen Bouscholte/Van Wieren ze wel voorbij. Dat komt doordat de M20 van Pols een grotere spinnaker heeft en hij dus op rating sneller moet zijn dan Bouscholte. “We gaan steeds beter”, zei Bouscholte na afloop. “We moeten de nieuwe boot nog een beetje tunen, maar het gaat de goede kant op.”

In de middag voerde de recreatieve Rabobank Horstocht de 101 deelnemende teams naar de Hors, waar ze verse vis kregen aangeboden. Deze trip wordt door de veiligheidsboten gebruikt als een soort generale repetitie voor de grote race van zaterdag. Voor de zeilers is het een leuke manier om dit verraderlijke stuk water ten zuiden van Texel alvast te ontdekken.
De laatste twee race van de Texel Dutch Open staan op het ochtendprogramma van vrijdag 6 juni. De wind is inmiddels al aangetrokken en zal morgen naar verwachting uit het noordoosten komen en met kracht vier waaien. ’s Middags vinden net onder de kust de TNG Short Track Race plaats.

Top vijf Open Klasse I:
1.NED: Dercksen/Bulkey – Extreme 20, 11 points
2.NED: Heemskerk/Tentij – F18 Hobie Tiger, 15 points
3.NED: De Koning/Van Leeuwen – F18 Nacra Infusion, 20 points
4.GBR: Power/Power – F18 Capricorn, 25 points
5.FRA: Bontemps/Marfaing – F18 X-4, 26,5 points

Top dire Open Klasse II:
1.NED: Dirk Pool – Prindle 15, 6 points
2.NED: David van Aard, Hobie FxOne spi, 8 points
3.NED: Hans Primowees, Prindle 15, 11 points

www.roundtexel.com
Foto’s: Emmanuel Rey, Dwight Rompas en Camille Parrain

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: