IRC Seminar in Gent

  • Author: entityone
    Date: vr, 06/06/2008 - 19:36

IRC logoOp donderdagavond 5 juni werden de Belgische IRC-zeilers door de VYF uitgenodigd om in het Gentse Europahotel een seminarie bij te wonen rond het thema ‘IRC’.
We hebben geen weet naar wie en op welke wijze de uitnodiging verstuurd werd, maar langs een omweg kregen we toch lucht van de zaak.

En dus trokken we op pad.

IRC = VYF

De hele dag hadden mensen van de VYF samen gezeten met twee vertegenwoordigers van de Franse UNCL: Ludovic Abovilliers (IRC Rating Office Manager) en de heer Merlivat, de vice-voorzitter van de UNCL. Na rijp beraad waren ze, zo werd ons bij het begin van de voorstelling meegedeeld, tot het besluit gekomen om het hele IRC-gebeuren in België in handen van de VYF te geven. Dat daar nog wat commuinautaire zever rond gaat verkocht worden vanuit bepaalde kringen, dat ligt in de lijn der verwachtingen.

Praktisch: voor al uw vragen en opmerkingen over dit meetsysteem voor wedstrijd-en toerjachten is er nu 1 adres: irc@vyf.be. De enige overgebleven IRC-meter in België (Philippe de Troy) zal binnenkort ondersteuning krijgen van 3-4 andere erkende meters, zodat het aanvragen van een IRC-meetbrief nog sneller afgehandeld kan worden. Gaan we dan binnenkort toch eens gezamenlijke meet-en weegdagen krijgen? Of een IRC-coördinator die de eigenaars helpt bij het correct invullen van de meetbrieven, of zelfs suggesties geeft om mits kleine ingreepjes de wedstrijdrating in gunstige zin te laten evolueren?

De meetformule uitgelegd

Beide Franse gasten sloofden zich meer dan een uur lang uit om de IRC-doelstellingen te verklaren aan het niet echt talrijk opgekomen publiek van IRC wedstrijdzeilers, clubafgevaardigden, VYF-bestuursleden en zowaar één fanatiek voorvechter van de CR-meetformule, wiens naam ik niet kenbaar ga maken.

Er werd ook uitgelegd hoe een IRC-meting in zijn werk gaat, en wat de finesses, de do’s and dont’s van de meetformule zijn. Interessante weetjes rond de lengte van spinnakerbomen en de STL-maat, het gebruik van rolgenua’s, de niet-belasting op exotische zeildoeksoorten en dies meer wekten de interesse van de toehoorders.

Na afloop van de zitting werden we door VYF big boss Verbaanderd uitgenodigd op een glas in de bar van het Europahotel, om de IRC-hap door te spoelen. Lang zijn we niet gebleven, want mijn chauffeur moest ook huiswaarst. Bedankt BrunoB voor de lift...

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: