ONK Zeezeilen viert lustrum met IRC én ORC kampioenschappen

logo ONK ZeezeilenVanaf 15 juli a.s. is de inschrijving geopend voor de vijfde editie van het Open Nederlands Kampioenschap Zeezeilen die wordt verzeild van 19 tot en met 21 september 2008. Voor het eerst dit jaar wordt in de beide handicapklassen IRC en ORC, drie dagen lang gestreden om het Nederlands Kampioenschap. De eenheidsklassen X-35 en PION verzeilen in IJmuiden een eigen wedstrijd, maar geen Nederlands Kampioenschap.

Met ieder jaar meer deelnemers aan de start is het ONK Zeezeilen inmiddels uitgegroeid tot hét sluitstuk van het wedstrijdseizoen in Nederland. De organisatie verwacht ruim negentig Nederlandse en buitenlandse deelnemers aan de start die samen zullen zorgen voor een spannende strijd op de Noordzee. Dit jaar wordt een grotere deelname van ORC gemeten schepen verwacht doordat de ‘scheiding’ van de IRC- en ORC-klassen het voor zowel de recreatieve, als voor de door en door getrainde teams, aantrekkelijker maakt om deel te nemen.

Twee titels voor handicapklassen

Met het toestaan van kampioenschappen in zowel IRC als ORC, komen de organiserende Noordzee Club en het Watersportverbond tegemoet aan de wensen van de meetbriefhouders. In elke klasse kan dus de titel Nederlands Kampioen verworven worden. Hiermee wordt het ONK Zeezeilen vooral aantrekkelijker voor een grotere groep zeilers in de ORC Club klassen. Overigens geldt wel dat voor een geldig Nederlands Kampioenschap tenminste twaalf boten per klasse meedoen. Voor de IRC is, in tegenstelling tot eerdere berichten, géén endorsed IRC meetbrief vereist voor deelname aan het ONK Zeezeilen. Een standaard IRC meetbrief volstaat.

Op het water

Om de wedstrijden vlot achter elkaar te laten starten wordt het ONK Zeezeilen op twee banen verzeild. Eventueel starten de handicapklassen IRC en ORC per klasse samen in één vloot, waardoor grotere startvelden ontstaan. Zij varen twee dagen korte baanwedstrijden en één dag een middellange baanwedstrijd. De PION en X-35 zeilen in elk geval twee dagen korte baanwedstrijden. Gescoord wordt er in de ORC volgens het triple number systeem en in de
IRC met de TCC. Om de wedstrijden zo eerlijk mogelijk te laten verlopen worden alle deelnemende boten geïnspecteerd door de klassencontroleurs. Overigens is op veler verzoek dit jaar de eerste start op vrijdag verlaat naar 12.00 uur.

Op de wal

“Bij de vorige vier edities van de ONK hebben we goed geluisterd naar de deelnemers en elk jaar het programma aangepast op hun wensen. Dit lustrumjaar zijn we er dan ook helemaal klaar voor om de deelnemers strak georganiseerde wedstrijden te laten zeilen én een gezellig programma op de wal te bieden”, zegt Renée Timmermans, voorzitter van het organiserend comité. “Zo is het dagelijkse gratis steigerbier al een bekende traditie én kunnen de zeilers tegen elkaar strijden met een maatje kleinere boten in de ‘eenheidsklasse’ Micro Magic”. Zowel vrijdag als zaterdagavond is er een zeilersbuffet, met zaterdag aansluitend een feestavond. Zondag om 16.30 uur is de prijsuitreiking.

Deelnemers kunnen zich vanaf 15 juli inschrijven via de website van het
ONK Zeezeilen, www.nkzeezeilen.nl .

Organisatie en faciliteiten

Het ONK Zeezeilen is een initiatief van de van de Noordzee Club, de klassenorganisatie van handicapklassen. De organisatie is in handen van Yachtclub Seaport Ymuiden en de Noordzee Club. Marina Seaport IJmuiden biedt gratis ligplaatsen aan voor deelnemers vanaf maandag 15 september tot en met 24 september 2008.

ONK Zeezeilen:

Datum: 19 tot en met 21 september 2008
Inschrijven vanaf: 15 juli
Locatie: Marina Seaport IJmuiden
Organiserende verenigingen: YSY, Noordzee Club

www.nkzeezeilen.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: