Niets is zeker tijdens kwalificatie catamaran WK F18 2008 in Spanje

Cammas/LagarrigueOp de ClubRacer redactie liepen woensdag nogal wat artikelen binnen van teams die meedoen aan het wereldkampioenschap F18 in het Spaanse Nigrán, Galicië. Team Boskalis, team MexT, Hobie Cat Holland, ja zelfs ene Franck Cammas stuurden allen hun verhaal. Heel variabele en lichte zeilcondities maakten het de deelnemers tot nu toe duidelijk niet makkelijk. Protesten die tot laat op de avond moesten behandeld worden, zorgden er dan weer voor problemen bij de persmensen om 'up to date' te blijven.

Na 2 dagen en 4 races waren Gunnar Larsen en Stefan Dubbeldam, van Team Boskalis, nog heel optimistisch over hun medaille kansen. Ook de Belgen Yannick Lefevbre en Matthieu Janssens van het MexT Team zagen zich nog zonder problemen meevaren in de 'Gold Fleet'. En de Nederlanders Heemskerk/Tentij van het Bulthaup Team (Hobie Tiger) leken na 3 paaltjes op 4 races de boel onder controle te hebben en autoritair aan de leiding te kunnen blijven.

Drukte aan de startlijnDrukte aan de startlijnMaar op dag 3 waren de zeilcondities mogelijks nog moeilijker. Windsnelheden variërend van 12 tot 6 knopen en heel wat windshifts in de baai van Nigrán zorgden voor moeilijke taktische beslissingen. De wedstrijdleiding reageerde zeer accuraat met snelle herstarts en terechte keuze voor zwarte vlaggen bij de starts om de snelheid erin te houden.
Zo liep het Bulthaup team op een DFB, waardoor de leidersplaats plots te grabbel lag.

Het Franse duo Franck Cammas (jawel, de schipper van Groupama) en Jérémie Lagarrigue zagen hun kans schoon en met een 3e plaats en een paaltje namen zij de leiding over, met slechts één puntje voor op de 'Nacra' - Nederlanders de Koning/van Leeuwen (vorig jaar nog een gelegenheidsduo tijdens de ronde van Texel, red). Cammas is nochtans een echte 'rookie' in dit toch wel hoogstaande catamaran veld. Zijn fokkemaat kent dan wel weer de klappen van de F18 - zweep.

Er werden op het einde van de dag heel wat protesten ingediend bij het wedstrijd comitee. Pas rond middernacht leken alle protesten behandeld en was er eindelijk terug een officieel klassement, na 6 races. De meeste persmensen sliepen toen al, behalve hier en daar nen 'die hard', waarvoor dank!

De 66 eersten mogen verder kampen in de 'Gold Fleet', en ja, ons kompatriotten Yannick en Matthieu slaagden met een 41e plaats alsnog in hun opzet om hierbij te horen.

De top 10, na kwalificatie, ziet er als volgt uit:
1 FRA 1 Cammas Franck, France, Lagarrigue Jeremy 10 -11 1 4 1 3 1
2 NED 3 Coen de Koning, Netherlands, Jeroen van Leeuwen 11 1 3 1 5 1 -7
3 AUS 308 Andrew Landenberger, Australia, Felix Egner 21 4 -15 7 4 4 2
4 FRA 11 Jean-Christophe Mourniac, France, Franck Citeau 22 3 11 1 2 5 -13
5 FRA 56510 Vaireaux, France, Petit 22 8 2 2 8 2 -9
6 NED 955 Gunnar Larsen, Netherlands, Stefan Dubbeldam 22 2 4 3 -17 9 4
7 NED 7 Mischa Heemskerk, Netherlands, Bastiaan Tentij 24 1 1 15 1 6 (bfd)
8 GBR 957 Hugh Styles, Great Britain, Adam Piggott 26 -15 6 6 9 2 3
9 AUS 959 Andrew Macpherson, Australia, Herwin Van der Kamp 31 -8 8 7 6 4 6
10 SWE 11 Johan Gnosspelius, Sweden, Roger Boden 36 3 10 8 3 12 -23

In totaal doen er 131 catamaranduo’s uit veertien landen mee. De strijd om de wereldtitel duurt nog tot en met vrijdag 11 juli. Het volledige uitslagenbord vindt men op de eventsite.

www.f18worlds2008.com
foto's: Groupama en Sailshoot.com

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: