Team Boskalis eindigt met 2 boten in top 10 WK F18 2008

Team BoskalisOp vrijdag 11 juli 2008 eindigde Team Boskalis met twee boten in de top tien van het Wereldkampioenschap Formule 18 catamaranzeilen. Gunnar Larsen (Scheveningen) en Stefan Dubbeldam (Delft) wisten in het Spaanse Nigrán hun zevende positie vast te houden. Andrew MaCPherson (AUS) en Ferdinand van West (Bloemendaal) werden eveneens zeilend op een Nacra Infusion negende. Daarmee piekten de Master/Trainee combinaties op het juiste moment.

De omstandigheden waren niet gemakkelijk deze week. De wind varieerde in sterkte en richting, maar dat maakte er een eerlijk kampioenschap van. De titel ging op toch wel indrukwekkende wijze naar de Nederlanders Coen de Koning (Schellinkhout) en Jeroen van Leeuwen (Scheveningen). Zij stonden vanaf de eerste dag op de tweede plaats en sloegen gisteren toe.

“Ongelofelijk wat gaaf”, jubelde Larsen voor zijn landgenoten. “Ik ben echt apetrots op hen en op Team Boskalis. Coen en Jeroen hebben het zelf verdiend, maar we hebben als team met hen meegeleefd en ze gesteund. Zij hebben ons bovendien geholpen om ons resultaat neer te zetten, want je versterkt en motiveert elkaar.” De kersverse wereldkampioenen komen namelijk uit de Nacra-stal.

Larsen kijkt tevreden terug op de prestatie van de vier Boskalis teams. “Wij begonnen vandaag met een acht, waarna een achttien volgde. In het laatste spinnakerrak gingen we van een zesde naar een achttiende plek. Er hing een bui aan de horizon en als je vooraan vaart, moet je een keuze maken. De mensen die na de boei direct gijpten, gingen ons uiteindelijk voorbij. Dat was jammer, maar niets aan te doen.”

In 2009 alle Boskalis-boten in top tien

Woei het gisteren nog 25 knopen, op deze slotdag moesten de zeilers het met gemiddeld acht tot tien knopen doen. Larsen gaat verder: “Sascha en Christa zeilden vandaag een drietje, maar dat bleek uiteindelijk een zwarte vlag. Ze zijn achttiende overall geworden. Mecca en Ferdinand eindigden als negende. Peter en Marja als 32ste. We wilden op dit moment pieken en dat is gewoon gelukt.”

Enthousiast en vastberaden formuleert Larsen alvast de doelstelling voor volgend jaar: “Ik wil ernaar toewerken dat we dan met alle vier de Boskalis-boten in de top tien finishen. Dat gaat lukken. Dit is absoluut de manier om jonge mensen op te leiden tot goede zeilers. We zitten op het juiste pad.”

Zelfverzekerd op weg naar wereldtitel

“Het was nog even spannend”, reageerde De Koning dolgelukkig vanaf het Spaanse strand. “Toen we terugkwamen, kon het volgens onze berekening niet meer missen. Maar het is dan toch effe afwachten en nu is het officieel.” De mannen zetten met hun Nacra Infusion een constante reeks neer, waardoor ze met 25 punten voorsprong de laatste dag ingingen. “We hadden nog geen slechte race gevaren, dus we konden een aftrek hebben. De andere teams om ons heen niet meer.” Die aftrek noteerde het oranjeduo deze morgen, maar de concurrentie zat er ook naast.

Dus konden ze het in de laatste wedstrijd afmaken.
“We zaten er vanaf het begin bij en hebben vette wedstrijden gevaren”, aldus De Koning. “Ik heb dit evenement heel serieus genomen. We hadden van de winter al tegen elkaar gezegd dat we hier wilden pieken.” Het tweetal arriveerden een paar dagen eerder in Spanje voor de laatste trainingen: “Met name de hele voorbereiding en de mentale sterkte hebben ons geholpen.

In de eerste dagen zeilden we met zoveel gemak en zekerheid. We lagen soms minuten ver voorop. Dat kan normaal helemaal niet. We waren samen heel goed bezig.” Vanavond worden de jongens gehuldigd en ontvangen ze een gelukstelegram van de Koningin. De Koning en Van Leeuwen eisen de vierde Nederlandse wereldtitel voor zich op. Mitch Booth en Herbert Dercksen wonnen er drie op rij in 2000, 2001 en 2002.

Het podium

Franck Cammas en Jeremy Lagarrigue (Nacra Infusion, FRA) pakten het zilver en Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij (Hobie Tiger, NED) kwamen heel sterk terug van de negende naar de bronzen plek.

Ons beste Belgskens waren Demesmaeker/Koopman (BEL1) op een 42e plaats. Lefevbre en Janssens (BEL44) strandden op een 52e stek. (red)

www.f18worlds2008.com
foto's: team boskalis

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: