Kleine ongelukjes tijdens derde dag Volvo ISAF Jeugd WK 2008

isaf jeugdWestelijke wind bracht interessante wedstrijden op maandag 14 juli tijdens de derde dag van het Volvo ISAF Jeugd WK 2008 in het Deense Arhus. Het Nederlandse team kreeg het niet cadeau. De wind bleef krachtig waaien en bovendien zat er meer variatie in doordat deze over het land de wedstrijdbaan op kwam zetten. Er moest ontzettend snel geschakeld worden in de windvlagen die soms wel 20 graden in richting varieerden. Een behoorlijke uitdaging voor de Laserzeilers, die ook nog hun boot op snelheid moesten houden in deze fysiek pittige omstandigheden.

Annemiek Bekkering (16) en Jeske Kisters (15) hebben hun koers richting een medaille in het 29-er meisjes veld goed doorgezet. Met een knappe eerste en derde plaats kwam na de eerste twee races vandaag de gouden medaille plots in zicht. Een klein ongelukje bij de bovenboei in de laatste race van de dag deed de meiden echter omslaan. Annemiek en Jeske wisten de schade uiteindelijk te beperken tot een zevende plek, waardoor ze nu stevig op de tweede positie in het tussenklassement staan. Dat er meer in had gezeten was duidelijk af te lezen van de gezichten van deze fanatieke dames. In de laatste zeven wedstrijden moeten er zeven punten overbrugd worden naar de Engelse meiden die nu bovenaan de ranglijst staan.

Michel Broekhuizen (15) kreeg toch de smaak te pakken en wist naast een tactisch sterke laatste wedstrijd nu ook haar boot in balans te houden. Doordat de kopgroep in zicht kwam kreeg ze een extra stimulans om tot het uiterste te gaan. Uiteindelijk moest ze toch wel wat tegenstanders voorbij laten gaan, maar een dertiende plaats in dit sterke veld was voor coach Koen Verhart voldoende om op de wal haar boot te helpen aftuigen: een welkome assistentie, aangezien haar laatste energiereserves waren aangesproken.

Maarten Max Moerman (17) had er bij de jongens extra veel zin in en ging dit keer tot het uiterste om ook voorin bij de eerste boei te komen. Tweemaal wist hij bij de eerste tien rond te komen, maar in race één zorgde een enorme knoop in de schoot voor flink wat vertraging. Uiteindelijk wist hij dat in race twee weer recht te zetten met een knappe achtste plek. De knoop schijnt nu echt ontward te zijn en Max is vast besloten hoger te komen dan de tiende plek die hij nu bezet.

Ook Rob Sprij (16) en Mathijs Pauli (15) hadden pech. Bij hun SL 16 (catamaran) bleek het lensdopje niet goed vast te zitten. Na twee teleurstellende races bleken in beide rompen de dopjes niet meer waterdicht af te sluiten. Een flinke hoeveelheid water en dus gewicht moest op de kant geloosd te worden. Wanneer dit raadsel opgelost is zijn ze zeker uit op revanche.

Jason Hogendoorn (17) en Sam Frank (18) blijven goede wedstrijden varen, maar soms wisselen ze deze af met een iets mindere race in het sterke 29-er jongens veld. Toch bezetten ze, boven verwachting, een knappe achtste plaats. Er zit echter meer in en dat is te zien aan de professionele benadering van de beide heren.

Dinsdag zullen de zeilers eerst genieten van een welverdiende rustdag, waarna er woensdag weer drie wedstrijden op het programma staan voor alle klassen.

Website evenement: www.youthworlds2008.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: