Thomas Coville verbetert het trans-Atlantisch solo zeilrecord op Sodeb’O met ruim 9 uur

Sodeb'OThomas Coville (FRA) is met zijn 32 meter lange maxi trimaran Sodeb’O de Atlantische Oceaan overgestoken in een nieuwe recordtijd.
Dinsdagmorgen om 9 u 17 lokale tijd, in mistige omstandigheden, overschreed hij de virtuele finishlijn ter hoogte van Kaap Lizard. Hij legde daarmee de oversteek tussen New York en Kaap Lizard af in 5 dagen, 19 uren, 29 minuten en 20 seconden.

Anders gesteld heeft de Fransman 2860 Nm aan een gemiddelde snelheid van 20,49 knopen gezeild. Zijn landgenoot Francis Joyon legde 3 jaar geleden deze afstand af aan boord van zijn 10 jaar oude trimaran van 27,20 meter lang in 6 dagen, 4 uren, 37 minuten en 1 seconde, of een gemiddelde snelheid van 19,75 knopen. In vergelijking met Joyon heeft Coville een iets noordelijker route gevaren. En hij had zijn 12 ton wegende maxi zeilbolide ongeveer 800 kg lichter gemaakt door zoveel mogelijk materiaal aan wal te laten.

“We hebben verschillende dagen ongeveer 590 Nm afgelegd in één etmaal en dus tegen het 24 uurs record aan gezeild (619 Nm in januari gezeild door Sodeb’O). Dit wil zeggen dat ik zowat alles uit de boot heb gehaald, zonder de limieten te overschrijden”, aldus een gelukkige Coville.Knappe prestatie van Thomas CovilleKnappe prestatie van Thomas Coville Gedurende 2 derden van de oversteek waren de meteorologische condities optimaal voor een snelle oversteek.

De moeilijkste mijlen waren uiteindelijk de laatste. Bij het naderen van Europa moest hij, vechtend tegen de vermoeidheid, nog heel veel manoeuvres uitvoeren. Zowel veelvuldige zeilwissels als verschillende opeenvolgende overstagmanoeuvres vergden heel veel krachten van de solo zeiler. Als je weet dat de voorzeilen van Sodeb’O tot 650 vierkante meter meten…

Eén van de eersten om Thomas Coville te feliciteren was Francis Joyon. Hij prees het geduld van zijn landgenoot om in New York te wachten tot het ideale weersvenster werd aangekondigd om te starten.

Thomas en Sodeb’O varen nu verder naar Brest, waar de op gang zijnde maritieme festiviteiten nog wat extra zullen aangespoord worden met de aankomst van de nieuwe recordhouder. De exacte recordtijd moet nog worden bevestigd door de WSSRC.

Bron en foto’s: www.sodebo-voile.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: