50 Mini’s klaar voor Les Sables – Azoren – Les Sables

mini 6.50Een dikke week voor de start van de 2e editie van de mini 6.50 klasse wedstrijd, Les Sables – Azoren – Les Sables, maken een vijftig-tal solisten zich klaar voor het parcours tussen de Vendée (Frankrijk) en het eiland Faïal (Azoren). Behalve de strijd tussen de schippers, belooft het ook een strijd tussen de verschillende ontwerpers van deze mini race bolides te gaan worden, zowel in de proto klasse als in de serie jachten.

Het heen en terug traject, dat enkel zowat 1 270 Nm lang is, zal worden afgelegd door 20 prototypen en 30 seriejachten. Naast wat oudere types, die echter nog steeds meer dan behoorlijk snel zijn, zoals de befaamde Kickers (winnaar van de Mini Transat in 1997 en 1999, en winnaar 2 jaar geleden in Les Sables) varen ook prototypes van de nieuwe generatie mee. Deze zijn reeds lichter en krachtiger, zoals de Faber France (ex boot van Isabelle Joschke).

Maar de 2e editie van deze wedstrijd kent ook enkele gloednieuwe proto’s. Drie scheepsarchitecten die niet onbekend zijn in het mini milieu hebben hun eigen prototype ontworpen, ontwikkeld en gesponsord. Henry-Paul Shipman, Etienne Bertrand en Pierre Rolland verdedigen hun ontwerp met als inzet hoe de volgende serie boten er zullen gaan uitzien.

Mini bereikt de AzorenMini bereikt de AzorenEn net in die serie klasse zijn er ook verschillende modellen die het tegen elkaar gaan opnemen: de Pogo’s (Finot), de Dingo’s (Rolland), de Zéro’s (Lombard), de Tip Top’s (Manuard), … zij moeten nog allemaal hun volledige potentieel laten zien. Vergeet trouwens niet dat het nog steeds een serie boot is, de Pogo 2, die de grootste afstand in 24 uur overbrugde op haar terugweg van de Azoren, zijnde 259,4 Nm of een gemiddelde snelheid van maar liefst 10,80 knopen op een zeilbootje van 6,50 meter lang!

De uitdaging voor de schippers is dan weer het kiezen van het snelste traject. Eerst moet de meestal hectische Golf van Gascogne worden overwonnen, om dan het echte ruime sop van de Atlantische Oceaan te kiezen, richting het hoog van de Azoren, gekenmerkt door zijn rustig weerbeeld. De keuze van de route bepaalt meestal wie er eerst aankomt in Horta.

Op woensdag 23 juli wordt er een proloog gevaren in de baai van Les Sables d’Olonne. En na dit eerder mediatiek gebeuren start de wedstrijd voor echt op zaterdag 26 juli voor de heentocht. De eersten worden rond dinsdag 5 augustus op Faïal verwacht. Een week later start dan de terugtocht richting de Vendée. Jammer genoeg zijn er geen Belgen noch Nederlanders onder de ingeschreven deelnemers.

Bron: www.lessables-lesacores.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: