Mogelijkheden voor Olympische nominaties bij Nederlandse zeilers op EK Laser

wk 2007 laser radialTijdens het Europees Kampioenschap Laser (Radiaal) in het Belgische Nieuwpoort liggen enkele Nederlanders op koers voor een Olympische nominatie. Rutger van Schaardenburg en Marit Bouwmeester doen het binnen de Nederlandse equipe voorlopig het beste. Bij de mannen maakt ook Eduardo van Vianen, die onlangs de nationale selectie op zijn naam schreef, nog kans op een Olympische nominatie.

De 21-jarig Rutger van Schaardenburg, die al een halve nominatie op zak heeft, staat op dit moment negende in het algemeen klassement. Om goed zicht op zijn feitelijke positie in het nominatieproces te krijgen moet echter worden uitgegaan van de geschoonde lijst. Hier zijn de niet-Europese landen buiten beschouwing gelaten. De jonge Dordtenaar staat dan voorlopig op een zesde plek (bij de eerste vijf landen). Als Van Schaardenburg een plek bij de eerste zes landen (top tien) weet te bemachtigen gaat hij naar de Olympische Spelen.

Dit geldt zolang hij niet voorbij wordt gestreefd door Eduardo van Vianen. De 25-jarige zeiler uit Oegstgeest won in juni 2008 de nationale selectie. Mocht hij zich samen met enkele andere zeilers nomineren, dan gaat Van Vianen naar de Spelen. Voor een nominatie moet hij wel een plek bij de eerste drie landen (top vijf) zeilen. Van Vianen staat voorlopig tiende op de geschoonde lijst. Serge Kats, die al twee Olympische Spelen meemaakte, en Marc de Haas staan respectievelijk 18de en 19de in het geschoonde tussenklassement.

Bij de vrouwen in de Laser Radiaal klasse doet de 20-jarige Marit Bouwmeester het goed. Bouwmeester zeilde de eerste twee dagen wisselvallig, met twee goede en twee slechte races. Woensdag, op dag drie, maakte zij dit goed met een vierde en een zevende plek. Hierdoor staat zij voorlopig op een tiende plek op de geschoonde lijst (bij de eerste acht landen) en speelt zij dus nog mee. Voor een nominatie moet Bouwmeester een plek bij de eerste drie landen varen (top vijf). Gea Lutjens, die al een halve nominatie op zak heeft staat voorlopig 23ste op de geschoonde lijst.

Resultaten zijn te vinden op de volgende website:
http://www.theresults.org/eclaser/ranking_complete.jsp?competition_id=L…

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: