Fantastische prestatie van de Belgen in de Tour

Mumm 30Neen, de proloog is niet gewonnen door Stijn Devolder of zo, Clubracer is er immers voor de zeilers, en dan verwijst de titel natuurlijk naar een nautisch evenement: de Tour ‘onder zeil’ in dit geval.

En in die Tour de France à la Voile hebben de Belgen tijdens de eerste verbindingsetappe vriend en vijand met verstomming geslagen door continu voorin te varen.

Avondstart - zeilnacht

Op maandagavond, na 2 erg middelmatige manches in Duinkerke waarin de Belgjes een 25ste en een 21ste plaats bij elkaar zeilden, verliet de vloot van 27 Mumms de ligplaatsen in de haven van Duinkerke, na een avondmaal ‘op de pontons’, om via de sluizen de open zee op te varen, op weg naar de start van de allereerste etappe van deze Tour 2008, naar Dieppe, een kleine 93 mijl lang.

Om 21u30 verlost het startschot de zeilers, bij een 8 tot 10 knopen sterke zuidwestenwind. Om 23 uur horen we via de boordradio’s dat de vloot erg compact bij elkaar zeilt, dat de wind danig afgenomen is en dat de stroming de deelnemers weer naar Duikerke probeert te duwen.

Prima ochtendnieuws

Pas om 5u39 krijgen we meer nieuws, maar wat voor nieuws!! Bij het merkteken ‘Ophélie’ komt onze Mumm als 10de voorbij! Er blijft nog wel 43 mijl te varen en er staat maar 6 knopen wind meer...

Om 8u30 draait de wind naar het zuiden en trekt aan tot 10 knopen: op zee woedt ongetwijfeld een felle strijd, en ook bij de walteams stijgt de spanning alsof ze allen mee aan boord zitten. Om 10u30 krijgen we te horen dat de wind inzakt tot amper 4 knopen. Je kan de spanning aan boord ook op de wal meten...

Inkorten dan maar...

Omstreeks het middaguur neemt het wedstrijdcomité de beslissing om de wedstrijd in te korten bij het volgende merkteken, een boei die luistert naar de fraaie naam ‘Daffodils’, meer dan waarschijnlijk de naam van een vergane brok staal. Op dat moment echter verschijnt de naam van onze Belgische Mumm al niet meer in de top-tien, en naar het schijnt is het klassement ‘erg overhoop gegooid’... Het zal niet waar zijn zeker...

Om 12u16 finisht de eerste Mumm MANCHE BASSE NORMANDIE, en we volgen met spanning de volgende finishers. Nummer twee, drie, vijf, acht en tien glijden stil over de meet en in het tentenkamp van de Belgen worden de zenuwen gesloopt. En dan: nummer dertien: “’t Zijn wij!!”, en spontane vreugdedansen rond de campingtafel volgen. Gewoon schitterend!

Bij hun aankomst in de haven zijn onze jongens moe maar uitgelaten blij. Laurent Declercq, de schipper van de Mumm, zegt er zelfs bij dat ze bij Cap Griz Nez in tweede positie lagen, dat ze gevochten hebben als leeuwen, van de tweede naar de tiende en uiteindelijk naar een dertiende plek gleden, maar nog steeds voor een groot aantal professionals...

Morgen staan er weer wat manches gepland bij Dieppe, maar nu eerst een verdiende nachtrust.

www.tourvoile.fr
foto: J.M. Liot

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: