Heemskerk en van Joolen lusten ‘Groentecup’ rauw

bultaubteamVoor de catamaranzeilers stond dit weekend in het teken van de jaarlijkse Westlandcup 2008. Ondanks matige zeilcondities was het in ’s-Gravenzande toch spannend tot het laatste moment.

Het bulthaup topteam wist met Mischa Heemskerk en vervangend fokkemaat Roland van Joolen toch de 1ste prijs in zowel het F18 klassement als de Westlandcup te pakken.

Geduld op de eerste dag

Zaterdag bleef het lang stil op het water, pas om 13:00 gaf de wedstrijdcommissie het sein aan de zeilers om het water op te gaan. Met slechts 6 knopen wind kon de Westlandcup 2008 dan toch van start gaan. Naarmate de dag vorderde nam gelukkig ook de wind toe. De tweede wedstrijd werd uiteindelijk met een zwarte vlag gestart om de overenthousiaste zeilers in toom te houden. De favorieten kwamen bijna allemaal, met een BFD, bedrogen uit. Bij de derde race (wederom gestart met een zwarte vlag) had iedereen inmiddels z’n lesje geleerd en zonder diskwalificaties.

Op zondag

Drukte aan de startDrukte aan de startZondag was de windconditie iets minder gunstig. Desondanks wist de organisatie er, met zo’n 6 knopen wind, toch twee races en een finale uit te halen. De zeilers werden soms voor lastige keuzes gesteld. ‘Een variabele wind gecombineerd met stroming. Dit zorgde voor lastige omstandigheden gedurende de hele dag, soms langs de kust en soms open zee kiezen. De eerste twee wedstrijden was de stroming zelfs tegenovergesteld t.o.v. de finale’, aldus Mischa de Munck van het bulthaup jeugdteam. Heemskerk & van Joolen bleken uiteindelijk voor iedereen te sterk en pakten zondag met een 2e en 1ste plaats het F18 klassement en respectievelijk 1ste plaats de ‘Westlandcup’.

‘Het was veel vrije wind varen, zoeken naar de drukbaantjes. Helaas hadden we zondag in de eerste race te weinig druk om de boei te ronden. Misschien komt het doordat we als team 21 kilo zwaarder waren ten op zichte van de directe concurrentie’, grapt Heemskerk. Wel merkt Heemskerk op dat hij dit evenement al meerdere malen heeft gewonnen, maar nog nooit met zijn vaste bemanning. Bastiaan Tentij, Heemskerk’s vaste fokkemaat, zeilt namelijk momenteel 2e met John Casey tijdens de langebaan wedstrijden in Marokko.

Hobie 16

Ook op de Hobie 16 met spi was dit weekend een andere winnend gelegenheidsduo actief. Rob Sprij had Mariëlle Zonneveld te gast als stuurvrouw op ‘zijn Nissan boot’. Ondanks problemen met het roerblad in de eerste race wisten ze een indrukwekkende reeks overwinningen neer te zetten en pakten de overall 1ste prijs. ‘We waren blij dat er toch vijf races gevaren zijn, hierdoor verviel onze DNF van de eerste race! En verder was het een leerzaam weekend, de sterke stroming met weinig wind zorgden voor serieuze tactische beslissingen’, aldus Zonneveld.

Na afloop kregen alle deelnemers op zondag traditiegetouw de nodige groenten en fruit mee naar huis, het bekende ‘bakkie Westland’ waar ’s-Gravenzande om bekend staat. Zowel de zeilers als de organisatie kunnen terugkijken op een geslaagde 25ste editie van de Westlandcup.

Finalisten Westlandcup 2008

De prijsuitreikingDe prijsuitreikingFinale (Westland-/groentencup):
1 Heemskerk/van Joolen
2 van Dam/van Dam
3 S. Larsen/C. van Helden

Uitslag F18 wedstrijden:
1. Heemskerk/van Joolen
2. G. Larsen/van West
3. Westerhof/van der Kamp

Uitslag Hobie 16 met spi:
1. Zonneveld/Sprij
2. Wijnand/Kanters
3. van Oort/Bootsma

www.hobiecat.nl
Foto’s: © Sailshoot.com & Glenn Windhouwer|Doser-design.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: