Steven Krol en Steven Le Fevre jeugdwereldkampioen 470 klasse

De StevensIn het Poolse Gdynia wisten zeilers Steven Le Fevre (21) en Steven Krol (21) de wereldtitel onder junioren in de 470 klasse te veroveren. Ze wonnen de laatste medal race en hielden daarmee hun grote concurrenten uit Israël Lior Lavie en Yam Amir achter zich. De medal race was ongemeen spannend. Bij de eerste boei lagen de Nederlanders nog op een 3de positie en de Israeliers voor hun. ‘De Stevens’, zoals het team zichzelf noemt, gaven daarna even gas en de Nederlanders wisten de race winnend af te sluiten.

Steven Le Fevre en Steven Krol mochten dit jaar voor de laatste keer meedoen aan dit Wereldkampioenschap. Er deden bij de jongens 63 deelnemers mee uit 25 landen. Zeilers mogen maximaal 21-jaar oud worden in het jaar van het evenement. De twee jeugdige Nederlandse talenten zeilen nog maar anderhalf jaar samen in de Olympische 470 klasse. De zeilers uit het Volvo Talent Plan hebben ook al een aantal wedstrijden in deze klasse bij de senioren gevaren. Hiervoor zeilden ze afzonderlijk van elkaar in de Laser en Laser radiaal klasse waarin ze ook hoge ogen gooiden. Le Fevre werd al eens Europees kampioen in de Laser radiaal.

Steven Krol was uitgelaten na afloop. “Heel gaaf dat dit nu gebeurt. Het was echt spannend in de medal race en we lagen er nog niet goed bij, bij de eerste boei. Voor de gaven we even gas. En ineens hadden we 10 seconden voorsprong op de Israeliers. Daarna konden we het goed uitzeilen en bleven tussen de volgende boei en onze tegenstanders.”

Le Fevre en Krol zetten hiermee een belangrijke prestatie neer. Jeugdwereldkampioen worden in een van de sterkst bezette Olympische klassen ter wereld is niet veel Nederlanders gegeven. Krol reageert. “Er konden zeker tien teams hier wereldkamipoen worden, teams die we ook in de seniorenvelden wel eens tegenkomen. Maar dit is toch wel echt gaaf en wie weet een voorbode voor wat er nog komen gaat. Wij richten ons nog steeds op de Olympische Spelen van 2012 in Londen.”

www.470.sails.pl/jwl2008
foto: Kuba Panchuk

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: