Koninklijke zeilers, wie zijn ze, van waar komen ze, waar gaan ze heen?

Siska en prins CharlesEr moeten wel honderden zeilclubs over de ganse wereld zijn die ‘Koninklijke’ in hun naam staan hebben.
Hoe is dat ooit zo ver gekomen? Zijn er dan zoveel Koninklijke families echt geïnteresseerd in de zeilsport? Voor een deel is dit gewoon een historisch gegeven. Veel naties hebben destijds hun rijk en hun invloed via de zeeën uitgebouwd. Op die manier werden echte maritieme tradities geboren én in stand gehouden.

Prinsen die later de macht zouden krijgen over een natie moesten nog ‘voor de mast’ getraind worden, opdat ze goede leiders zouden worden. Het was notabene Prins William die in Groot-Brittannië met die traditie brak en de ‘Royal Army’ verkoos boven de ‘Royal Navy’.

In de Scandinavische landen, voornamelijk Noorwegen en Denemarken, waren het de Vikings die de noordelijke wateren bezeilden, tegelijk als krijgers en als handelaars. En ook in de oude wereldmachten, zoals China, Turkije of Griekenland, werd de vloot als zeer belangrijk beschouwd.

prins Frederik's Farr 40prins Frederik's Farr 40En ook vandaag nog zie je regelmatig Koninklijke namen verschijnen in internationale regatta’s. Er zijn zelfs royals die Olympische zeilmedailles hebben bemachtigd. De iets minder sportieve adel wordt dan weer graag gefotografeerd aan dek van hun luxe motorjacht, al dan niet van Italiaanse herkomst. Of raakt al eens verloren gevaren op een catamaran tijdens de prinselijke huwelijksreis op één of ander maagdelijk eiland.

Zo was er HM Koning Constantine van Griekenland. Hij was een enthousiaste deelnemer in zeilwedstrijden en won zelfs de gouden medaille in de Spelen van 1960 te Rome. Tegenwoordig zetelt hij nog als Erevoorzitter van de ISAF. En zo zijn er nóg échte zeilers onder de blauwbloedigen: Koning Harald V van Noorwegen, Prins Eitel Frederick van Pruisen, de Oranje familie op hun platbodem de Groene Draeck …

De meer bekende namen in het hedendaags regatta geweld zijn ongetwijfeld Kroonprins Frederik van Denemarken en HM Koning Juan Carlos. De prins vaart niet onopgemerkt in de toch wel sterk bezette Rolex Farr 40 klasse, en wist in 2007 het wereldkampioenschap naar zijn thuisland te brengen. En de scheepsnaam Bribons is altijd al verbonden geweest met de Spaanse koning, die zelfs nu nog af en toe meezeilt in wedstrijden in de Middellandse Zee.

de super deluxe Leanderde super deluxe LeanderEn onlangs liet ook prins Charles van Brittannië zich nog eens op blauwe waters opmerken, toen hij in de Caraïben de Commonwealth landen ging bezoeken aan boord van het 50 miljoen pond dure super(motor)jacht, de Leander. Toegegeven, ooit maakte hij deel uit van de bemanning aan boord van Siska, die toen wereldkampioen Kioloa versloeg en als eerste overall finishte te Cowes tijdens de Queen Victoria Cup.

Buiten een bekende Koninklijke Draak, ooit in het bezit van Boudewijn I, en de aanschaf van een nieuw luxe motorjacht van Italiaans ontwerp door Albert II, blijven onze Belgische adellijke zee verhalen beperkt tot … het opknappen van één of andere villa, waarbij dan wél voor de Royal Navy werd gekozen.

Bron en foto's: Sail-World

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: