Eerste editie Eurocup te Nieuwpoort bijzonder goed geslaagd!

De eerste editie van de Eurocup slaagde er in een bijzonder mooi veld samen te brengen in de 31.7 en First 7.5. Zowat de hele Nederlandse elite zakte af naar Nieuwpoort en bij de Franse teams zat onder ander een sterke ploeg die helemaal vanuit La Rochelle gekomen was. Partners VVW Nieuwpoort en Ship Shop, de Belgische Bénéteau dealer hadden heel wat moeite genomen om er een totaal evenement van te maken.

De combinatie met de Nieuwpoortweek en aanvang EK Fireball zorgen voor heel wat animo in de haven. Ondertussen waren ook de Lasers volop bezig aan de voorbereiding van hun EK en de erg onfortuinlijke Channel Race stond ook gepland.
In samenspraak met de klasse werd gekozen voor windward leeward banen en één offshore met een lange staart…

First 7.5

Redelijk ruige condities voor de natte First 7.5Redelijk ruige condities voor de natte First 7.5De First 7.5 is een jonge klasse maar zelden is een campagne zo actief geweest in voorbereiding van hun Euro Cup. Ship Shop bracht Ladies First op het water en de Vlaamse Zeezeilschool, met coaches Eric Van Audenrode en Wim Hendrickx, wisten drie teams voor een maandenlange voorbereiding te motiveren.

Daarnaast de teams van RBSC en enkele ploegen vanuit het Sailing Team Circuit. Het werd een erg leuke strijd waar zelf tijdens het kampioenschap een duidelijke groeicurve kon worden waargenomen. Hopelijk is dit geen eindpunt van een campagne maar de start van een blijvertje. De jonge beloften van Duinkerke blijven voorlopig buiten schot maar die trainen wel een zestig tot tachtig dagen per jaar en waren vorig jaar al achtste in een druk bezet Frans Kampioenschap.

Ladies First Team stonden hun mannetjeLadies First Team stonden hun mannetjeDe strijd was in ieder geval bijzonder mooi en vraagt om een vervolg tijdens de wedstrijden die dit najaar georganiseerd worden in Duinkerke en ergens eind oktober bij de RBSC in Zeebrugge, allen daarheen voor een leuke revanche! Nu de teams de zeilen al hebben mogen ze niet ontbreken op de volgende Spi Ouest France.

De media aandacht voor de campagne was ook erg leuk met bijzondere dank aan Jean, Ladies First en actrice Viv van Dingenen die zowat alle pers wisten te bereiken.

VVW Nieuwpoort

De jachthaven zette zijn beste beentje voor – de feesttent stond er, de deelnemers kregen een gezamenlijk ponton, een soort BBQ, wat happy hour, een feestje waar de vermoeide zeilers helaas niet in de groove raakten, frietkot en mooie prijzen en boeien met gulle hand geschonken door North Sails België en Bénéteau en flinke geldprijzen.

Racing! 31.7

Felle strijd in de 31.7 klasseFelle strijd in de 31.7 klasseOp donderdag stonden de registratie gepland en om zeven uur een oefenwedstrijd om de zeilers te laten proeven van de condities en het wedstrijdcomité te “fine tunen”. En ja hoor, het duurde een beetje voor de baan er lag en bij een mooi avondlicht en een leuke 4 beaufort uit het westen werd het een mooie manche met quasi de volledige First 7.5 vloot en een achttal 31.7 – de lessen werden getrokken en alles was klaar voor de echte start.

Vrijdag:

De meteobriefing en skippersmeeting lokte een vol auditorium op vrijdag – Willy Bombeeck, plaatselijke weer-icoon beloofde een mooie dag met een matige wind.
Systeem met veel boeien – inner en outer loop met een spreader zodat de 7.5 en 31.7 contacten geminimaliseerd werden.

De eerste manche met meteen een erg mooie start! Zeventien boten in een mooie strijd met een mooie strijd om de eerste plaats tussen Shoebox en Magnifique die ook later tijdens het event aan elkaar leken te plakken! Hot shots en natuurlijk ook de zeilmakers van North Sails en UK! Prime Time werd derde en voor de eerste Belgen was Shark zesde voor Javelin. De Franse teams mengden zich nog niet in de debatten.

De wind zakte wat in voor de tweede reeks met een steeds sterkere stroming, erg knap tactisch steekspel met hetzelfde koppel voorin – dit maal de omgekeerde uitslag met Magnifique voor Shoe Box en Prime Time alweer op drie! De Belgen al iets beter met Shark op vier en Javelin op zes! Javelin lag ruim eerste na de eerste lus maar een probleempje bij de spi strijk en genua beneden werd genadeloos afgestraft!

Even wat boeien verleggen voor reeks drie – wat stroomcompensatie en klaar voor de derde wedstrijd van de dag! De starten werden al heel wat heviger en na twee pogingen ging de zwarte vlag er op. De lijn bleef gelukkig “clear”. Het duel Shoebox – Magnifique nog steeds superspannend – aan het beneden windse merkteken draaidend beide teams vlotjes om de boei en even vlot kwamen de rode vlagjes tevoorschijn. Leuk ook voor het startschip dat er netjes op zat te kijken! De rest van de vloot kwam ook erg close samen aan de beneden boei, een beetje roepen links en rechts want de stroom duwde de schepen snel onder de boei.

Na vijf uur op het water werd de vloot bij een mooi zonnetje naar binnen gestuurd. De jury mocht zich opwarmen aan enkele protesten waardoor het happy hour voor sommigen verloren ging! Shoebox kreeg gelijk en Magnifique hing er aan voor een mooie manche, Shark voor het eerst op het podium en de Franse van Marine Diffusion eindelijk in de groove met een vier – ze zouden nooit meer slechter scoren!

Zaterdag:

De meteobriefing beloofde een speciaal dagje met een sterk front dat uit het westen moest komen en een sterke zuidoostelijke wind vooraf. Tijdens de briefing kregen de teams de richtlijnen voor de offshore, een paar banen, extra instructies en de boeienlijst.

De eerste wedstrijdbaan van de dag was een windward leeward erg nipt gewonnen door Shoebox met Javelin op een halve lengte en Shark op vier. De andere favoriet op de eindzege speelde met vuur want eindigde pas zesde!

Offshore, de letter en de geest

De wind beloofde aan te wakkeren uit zuidwestelijke richting (4-5) dus werd voor de 29 mijl lange baan gekozen met lange rakken in die richting. Eerst nog een upwind van mijltje naar offset mark en spreader en dan op pad! Spinakkerend naar de Middelkerkebank met stroom tegen en dan vlot een stevig kruisrak in. De regen en donkere wolken beloofden zes mijl mooie strijd! Tot de wind er de brui aan gaf en de stroming keerde. De windshift naar rechts zat er aan te komen maar dat aanwakkeren bleef maar uit. Maar ja, het is een offshore en blijven gaan is dan de boodschap, sommigen kozen voor snelle winst aan de linkerzijde (Javelin en Sandman) maar de andere bleven aan de rechter zijde.

Het werd een dik uur of twee strijden voor de wind “aanwakkerde” tot twee beaufort en de vloot bij de Nieuwpoortbank bracht. Het wedstrijdcomité had ondertussen al eieren voor zijn geld gekozen en besloot daar af te korten met “S” zoals in de wedstrijdinstructies stond. De spi’s gingen naar boven en de vloot stroomde onder de spi richting finish. Luide brul van blijdschap op Magnifique, ook Shark was wat blij toen ze na dikke vier knap tweede werden. Ook de rest van de vloot kwam binnen maar geen spoor van Shoebox! Nog tweede aan de laatste boei en dan niet meer gezien!

Jammerlijk!

Wat volgde was een strijd tussen de letter en de geest, een internationale jury die besliste volgens de letter en na schriftelijk verzoek van het comité ging voor de geest. Helaas pas na de manches van zondag zodat dit erg verwarrend was. De fun frietparty en happy hour op zaterdag ging er helaas een beetje door naar de haaien want de commotie was groot. Een groot mea culpa van de auteur van de Sailing Instructions (en van dit verslagje).

Geen kwaad woord echter voor zij die de letter wilden kiezen want ook zij hadden hun punt. Maar bij patstellingen hoort nu éénmaal het doorhakken van een knoop en die beslissing lag volledig bij de internationale jury! De geest haalde het, 29 mijl varen in 150 minuten met First 31.7 is niet makkelijk… en dus werd de manche in ere hersteld.

Zondag:

Stevig briesje uit het zuidoosten. Het werd een prima zeildag in grote golven. Magnifique en Shoebox zetten hun onderlinge strijd verder maar vooral Marine Diffusion kwamen goed naar voren met een vier, drie en een reeks overwinning, de enige die de broederstrijders moesten afstaan! Javelin scoorde een knappe derde plaatse. Blauwe knoop en Villa First waren ook in hun element, helaas verloor Villa First zijn beste resultaat (3) na protest en Shark die de laatste manche op twee eindigde werd betrapt op een te vroege start.

Hevige klasse!

De 31.7 klasse bracht een heerlijk spektakel op het water! Heet ook want er waren nogal wat protesten. Er zijn winnaars en winnaars, we hopen dat de sport het haalt en dat de strijd in een volgend event gewoon verder gaat! De keuze voor het profiel met niet aftrekbare offshore met hogere coëfficiënt komt van de klasse en lijkt ons erg goed, dat geeft een beetje variatie en laat ook de navigators en zij die de sailing instructions moeten lezen wat te doen.

Prijsuitreiking!

Een gratis vat onder de tentjes in afwachting van de prijsuitreiking. Geldprijzen en erg mooie prijzen van North Sails! Rugzakjes, Trimming Guides, Tactics en manquettes van Bénéteau.

De wisselprijs Eurocup werd gewonnen door Magnifique voor Shark en Shoebox! Een wisselprijs laat vermoeden dat er een vervolg komt maar eerst wil de organisatie het event grondig evalueren. We wensen de deelnemers erg hartelijk te bedanken voor de mooie en emotionele eerste editie. Dit najaar worden de grote 31.7 velden ook verwacht tijdens de prachtige Breskensweek en vorig jaar wisten de Fransen in Duinkerke al achttien 31.7’s te verzamelen tijdens hun herfstwedstrijd – dit jaar op 8 en 9 november ! Allen daarheen zou ik zeggen!

Tot slot nog een veel te klein woordje van dank aan de bijna twintig medewerkers die zich vier dagen belangeloos hebben ingezet voor de wedstrijd!

Binnenkort alle foto’s op http://fotos.eurocup2008.be/
Uitslagen op www.eurocup2008.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: