Mulder, Bes en Witteveen naar Olympische Spelen in de Ynglingklasse

Yngling kernploegAnnemieke Bes, Mandy Mulder en Merel Witteveen zullen Nederland vertegenwoordigen in de Ynglingklasse op de Olympische Spelen. Dit drietal werd gekozen uit een team van zeven zeilsters die samen de Yngling kernploeg vormen. Bes bezet de middenpositie, Mulder hanteert de helmstok en Witteveen is verantwoordelijk voor het voordek. De Nederlandse kernploeg in de Yngling klasse bestaat uit een groep van zeven zeilsters die samenwerken als een team.

De zeilsters varen in steeds wisselende opstelling in drie verschillende boten. De bootindeling wordt bepaald door coach Maurice Paardenkooper. Paardenkooper is ook verantwoordelijk voor deze uiteindelijke keuze. De keuze is formeel bekrachtigd door het afdelingsbestuur Topsport van het Watersportverbond en vervolgens voorgedragen aan NOC*NSF.

De vier zeilsters die de selectie niet gehaald hebben zijn Marije Faber (middenpositie), Renee Groeneveld (stuurvrouw), Marije Kampen (voordekker), Brechtje van der Werf (middenpositie).

Alle zeven zeilsters in de Yngling kernploeg zijn op dit moment in trainingskamp in Qingdao, China. De zeilsters arriveren aanstaande donderdag 10 juli in Nederland. De media kan in de VIP ruimte van Schiphol om 19.00 uur een reactie krijgen van alle sporters en de coaches. Ook sommige leden van het Topsportbestuur, dat bestaat uit enkel oud-Olympische zeilers, zijn aanwezig voor een reactie.

Mandy Mulder (3 augustus 1987) uit Poeldijk begon in 1995 met wedstrijdzeilen en zeilde eerder (inter)nationale wedstrijden in de Optimist, de Laser Radiaal en de 470 klasse. Sinds 2005 is Mulder stuurvrouw in de Ynglingkernploeg.

vlnr Bes - Witteveen - Muldervlnr Bes - Witteveen - MulderAnnemieke Bes (16 maart 1978) uit Medemblik heeft de meeste ervaring van dit Ynglingdrietal. Zij begon al vroeg met wedstrijdzeilen en vaart al sinds 2002 op het hoogste niveau in de Ynglingklasse. Bes vertegenwoordigde Nederland al tijdens de Olympische Spelen van Athene in 2004. Zij werd daar vierde. Annemieke Bes is middenvrouw.

Merel Witteveen (12 mei 1985) zeilt sinds oktober 2007 in de Ynglingklasse als lid van de kernploeg. Daarvoor kwam zij al uit in de Europe, Laser Radiaal en de 470 klasse. In die laatste klasse zeilde Witteveen samen met Lisa Westerhof. Witteveen woont in Amsterdam en is voordekker.

Palmares Olympisch Ynglingteam Bes Mulder Witteveen
Sofia Cup, Palma de Mallorca (ESP) 2006 3 11
Semaine Olympique Hyeres (FRA) 2006 15 14
EK, Medemblik (NED) 2006 11 2
Holland Regatta, Medemblik (NED) 2006 5 3
WK, La Rochelle (FRA) 2006 9 10
Sofia Cup, Palma de Mallorca (ESP) 2007 4 4
Semaine Olympique Hyeres (FRA) 2007 6 6
Breitling Regatta, Medemblik (NED) 2007 2
WK, Cascais (POR) 2007 4 4
Pre-Olympics, Qingdao (CHN) 2007 2 nvt
NK, Medemblik (NED) 2007 2 1 5
EK, Warnemunde (GER) 2007 4 2 5
Olympic Classes Regatta, Miami (USA) 2008 1 1 1
WK, Miami (USA) 2008 4 24 13
EK, Blanes (ESP) 2008 3 4 3
Semaine Olympique Hyeres (FRA) 2008 13 13 11
Delta Lloyd Regatta, Medemblik (NED) 2008 7 6 6

Simon Keijzer
Foto's: Richard Langdon

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: