Crêpes Whaou! wint 7e transat Quebec - Saint-Malo

Crêpes Whaou!Gisteren, donderdag 31 juli, iets voor 19u00 GMT, overschreed de pannenkoeken trimaran de finishlijn in Saint-Malo, Bretagne (FRA). Franck-Yves Ecoffier en zijn bemanning raasden met een snelheid van 20 knopen over de denkbeeldige eindstreep. Ze hadden 11 dagen, 3 uren, 19 minuten en 14 seconden nodig om de 2855 trans-Atlantische mijlen van west naar oost te overzeilen. Goed voor een gemiddelde snelheid van 10,68 knopen.

Op 20 juli ging de wedstrijd van start in Quebec en de meest recente 50-voets trimaran nam onmiddellijk de leiding om ze nooit meer af te staan. Aan de meet hadden ze ruim 500 Nm voorsprong op hun naaste rivaal. Escoffier won ook al de editie 2004 met bemanning, en slaagde dus in de dubbel. Eerder won hij ook al 3 maal de Route du Rhum (1998, 2002 en 2006) en 2 maal de Transat Jacques Vabre (2005 en 2007). Niet mis.

En daar komt nog bij dat zijn bemanning eigenlijk slechts voor de helft bestond uit professionele jachtmannen. Enerzijds had je Franck-Yves Escoffier (50 jaar oud, visser en booteigenaar) en Yves Le Blévec (42 jaar oud, schipper en mini-Transat winnaar). Anderzijds waren ene Bertrand Chambert-Loir (project leider bij Whaou!) en Christophe Aillet (directeur van Pain Concept) de amateurs aan de boord.

De cijfers van de Crêpes Whaou! trimaran:
Class’ 50 Open 50 voet trimaran.
Te water gelaten in april 2005 en thuishaven in Saint-Malo.
Lengte: 15,24 m
Breedte: 14,55 m
Masthoogte: 23,80 m
Aantal zeilen: 7
Grootzeil: 105 m²
Gennaker: 140 m²
Gewicht: 4200 kg
Ontwerp: Van Peteghem – Lauriot Prévost
Werf: CDK

www.quebecsaintmalo.com

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: