Tornado-team Booth/Nieuwenhuis blijft bij 'code zero' strategie

team ZwitserlevenOndanks alle ontstane commotie over de nieuwe ‘code zero’ (vlakke gennaker voor aan de wind), blijven Tornado-zeilers bij hun strategie. Zij zijn nog altijd van plan om het spraakmakende zeil in te meten. Dat werd speciaal ontwikkeld voor de in Qingdao overheersende condities. De uiteindelijke beslissing hangt af van de weervoorspellingen. Hun meting vindt op zondag 10 augustus plaats, dus ze hebben nog een dag om het weer in de gaten te houden.

Zoals eerder onthuld, levert de aan-de-windse gennaker een snelheidsvoordeel op tot een bries van 11 knopen. Aan de andere kant ontstaat er een nadeel voor de wind, vanwege het 7 vierkante meter kleinere zeiloppervlak. Booth: “Maar het voordeel aan de wind maakt het nadeel voor de wind goed.” Voor elke Olympische Spelen begint het proces van materiaalontwikkeling opnieuw.

Windrichting zal zeilkeuze bepalen

Booth legt uit hoe zij tot het idee kwamen om zich op een kleinere en vlakkere gennaker te richten: “In Qingdao heeft de stroom veel effect op de baan. We weten al redelijk precies hoe die zal zijn tijdens de Spelen. En met een overwegend zuidoostelijke wind, in de richting van de stroming, betekent dit dat het kruisrak procentueel langer duurt dan op een normale baan zonder stroom. Hoe lichter de condities worden, hoe groter het procentuele verschil tussen kruis- en spinnakerrak zal zijn.”

Als dit het weerbericht voor de komende tijd wordt, zullen de Nederlanders zeker de code zero inzetten. Booth: “Maar als het uit de tegenovergestelde richting gaat waaien, draaien de nummers om en zullen wij onze strategie heroverwegen.”

Volledig legaal zeil

Pim Nieuwenhuis benadrukt dat ze zeker geen gebruik maken van een grijs gebied binnen het reglement: “We hebben gewoon binnen de regels een ander soort zeil ontwikkeling, dat volledig binnen de afmetingen valt. Sterker nog, de gennaker is zelfs kleiner.”

Volgens Booth hebben zij geen enkele twijfel over de legaliteit van het zeil: “ Twee coaches en drie professionele teams hebben er een jaar aan gewerkt. We kennen allemaal de regels van binnen en buiten en hebben onszelf elke mogelijke vraag gesteld. Als er ook maar enige onzekerheid zou zijn, zouden wij hier niet een jaar aan verspillen. Ik heb er absoluut vertrouwen in we door de meting heen komen.”

Team website: www.teamzwitserleven.nl
Foto: Camille Parrain

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: