Yngling zeilsters op derde plaats, Postma herstelt zich niet

PostmaOp dag twee van het Olympische zeiltoernooi doen de Yngling zeilsters nog steeds goede zaken. Met een tweede plaats in race drie een en 13de plaats in race 4 staat dit Nederlandse zeiltrio op een 3de plaats in het tussenklassement. Pieter-Jan Postma heeft zich niet kunnen herstellen van zijn teleurstellende resultaten op de openingsdag. De zeiler uit Friesland scoorde een 16de plaats in race 3 en 22ste in race 4. Postma staat na twee dagen zeilen op een teleurstellende 20ste plaats in de ranglijst.

Het was zeer goed zeilweer in Qingdao maar de wind nam gedurende de dag steeds meer af. Tijdens de eerste race varieerde tussen de 7 en 9 knopen (windkracht 3) uit het oosten. Later nam de wind af tot minder dan 5 knopen. Deze windrichting is parallel loopt aan de kustlijn. De stroming kwam uit het westen. Met andere woorden de zeilers starten op deze 10de augustus met de stroom mee.

Races drie en vier in de Yngling klasse werden gezeild op baan E. Deze baan is het verst verwijderd van de haven. Gisteren zeilde de 15 deelnemers in de Ynling op baan A. De eerste race zeilden de Oranje zeilers goed. Over de tweede race waren ze niet tevreden. Merel Witteveen, zuchtend…:
“Wind hier en wind daar, wind weg. Het was lastig de tweede race. We varen nu ook op een andere baan dan gisteren en we komen steeds meer windwakken tegen.”

Annemieke Bes voegde daar aan toe: “We hadden verwacht dat de wind zou toenemen maar het werd minder en minder en er ontstonden grote windwakken op de baan, veel drukverschillen.”

Maurice Paardenkooper: “Eerste race hebben ze netjes gevaren, wel iets te terughoudend bij de start. Als we eerste plaatsen willen scoren moeten we scherper starten. Tweede race was moeilijk voor iedereen. Maar als de sterke teams zoals Engeland, Frankrijk en Nederland collectief achterin varen, dan is er wat aan de hand. Er stonden grote drukverschillen op de baan. We kennen het water hier goed maar het blijft heel gevaarlijk daarbuiten. We wisten van te voren dat
iedereen hier wisselende resultaten zou scoren dus we maken ons geen zorgen.”

Annemieke Bes voegde daar aan toe: “We staan derde na twee dagen zeilen en onze dag moet nog komen.”

In de Finn klasse wist Pieter-Jan Postma zijn resultaat van de eerste dag niet verbeteren. Postma zei direct na afloop:

Postma kon niet herstellenPostma kon niet herstellen“Dit is niet goed. Waar dat aan ligt? Dat is een goede vraag. Ik weet het even niet en ga daar niet over speculeren. Ik vaar al vijftien jaar op hoog niveau en ik heb een behoorlijke ervaring opgebouwd. Ik doe ook niets anders, omdat het nu de Olympische Spelen zijn maar ik weet niet precies waar het aan ligt. Ik heb wel eens vaker de eerste dag prut gevaren en daar ben ik ook destijds ook goed uitgekomen zoals bijvoorbeeld in Cascais (WK in 2007). Maar dat is me nu niet gelukt. We gaan een goede analyse hier op los laten en ik ga proberen morgen met een antwoord te komen.”

Postma zijn kansen op een medaille zijn hiermee geminimaliseerd. Hij staat 20ste in het tussenklassement van 26 deelnemers.
Jaap Zielhuis zei: “Dit komt hard aan en hadden we allemaal niet verwacht. We moeten een goede analyse maken van wat er exact gebeurd is.”

Simon Keijzer
Foto’s:Richard Langdon

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: