Gitana 13 klaar om nog maar een record aan diggelen te zeilen

Gitana 13De maxi catamaran in de kleuren van de LCF Rothschild Group is klaar om aan haar laatste recordpoging van haar 2008 campagne te beginnen. Van Hong Kong naar Londen, via de Sunda Strait en Kaap de Goede Hoop die ditmaal eens aan stuurboord wordt gelaten, moeten ongeveer 15’000 Nm worden afgelegd. Geen voor de hand liggend traject, dat beter bekend is als de legendarische ‘Tea Route’ van weleer.

De 10 bemanningsleden onder leiding van schipper Lionel Lemonchois zijn hun zeil bolide dus volop aan het preparen voor de terugkomst naar het ‘Oude Continent’. En net als bij hun eerste record aanval, die hen van New York naar San Francisco bracht in de Route de l’Or, zullen zij ook bij hun laatste record aanval het kielzog van de legendarische Cutty Sark en andere klippers volgen.

Historische route

Het is een historisch traject. Tijdens de 15’000 Nm lange trip wordt tweemaal van hemisfeer veranderd en kunnen ze zich aan heel wat verschillende meteorologische systemen verwachten. Eens Hong Kong achter zich, zal Gitana 13 de Zuid Chinese Zee kruisen. Daarna volgt de Java Zee om vervolgens de Indische Oceaan in te duiken. Na de passage van Kaap de Goede Hoop klimt de catamaran terug naar het noorden in de Atlantische Oceaan. De laatste hindernissen zijn het Engelse Kanaal en de Thames rivier.

De recordtijd die moet verbeterd worden dateert uit 1990, staat op naam van Philippe Monnet en bedraagt 67 dagen, 10 uren en 26 minuten. Gitana 13 is het eerste G Klasse jacht dat dit historisch record gaat aanvallen en als alles normaal verloopt, verwacht men dan ook een verpulvering van deze tijd. Lionel Lemonchois heeft een tijd van rond de 40 dagen voor ogen. Daarmee zou het 7de record in de 2008 record – campagne van Gitana 13 een feit zijn.

Crew van Gitana 13 voor de Tea Route:

Lionel Lemonchois (schipper)
Dominic Vittet (navigator)
Ludovic Aglaor
Pascal Blouin
David Boileau
Léopold Lucet
Ronan Le Goff
Olivier Wroczynski
Ronan Guérin
Laurent Mermod

De 2008 records van Gitana 13:

- Route de l’Or (New York – San Francisco, via Cape Horn): in 43 dagen 3 minuten 18 seconden (februari 2008)
- North Pacific Crossing (San Francisco – Yokohama): in 11 dagen 12 minuten 55 seconden (april 2008)
- Yokohama – Dalian: 3 dagen 20 uren 19 minuten en 11 seconden
- Dalian – Qingdao: 23 uren 50 minuten en 20 seconden
- Qingdao – Taiwan: 3 days 52 minutes en 15 seconds
- Taipei – Hong-Kong: 1 dag 58 minuten en 27 seconden

Bron: www.gitana-team.com
Foto: Gitana S.A.

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: