Winst voor Nederlandse Yngling zeilsters en 470 dames op dag 3 OS Qingdao

Broers CosterOp de derde dag van het Olympische zeiltoernooi wonnen de Nederlandse zeilsters twee races. De dames gaven op 11 augustus het goede voorbeeld.
Mulder, Bes en Witteveen wonnen race vijf in de Yngling klasse. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout wonnen hun tweede race op een Olympisch toernooi in de 470 klasse.
Ook Finn-zeiler Pieter-Jan Postma wist zijn vorm te hervinden vandaag.

Het weer was wederom redelijk goed op de vijf Olympische banen voor de kust van Qingdao. Op baan A, waar ook straks de prijzen verdeeld worden tijdens de medal race, viel de wind als eerste weg. Op baan D (470 dames en 470 heren) en baan E (Yngling en Finn) stond acht knopen wind (windkracht 3Bft) tijdens de start van de eerste race. De wind nam uiteindelijk af tot vier knopen (2Bft) tijdens race twee.

Yngling klasse

Yngling dames hebben er nu zes manches opzitten en staan op een tweede plaats in het tussenklassement. De tweevoudige wereldkampioenen (2007 en 2008) uit Engeland Ayton, Webb and Wilson gaan aan de leiding met 15 punten. De Oranje zeilers volgen op 18 punten. Dan volgt er een groot gat tot de Amerikanen met 32 punten.

Gezamenlijk stonden de Yngling zeilsters de media te woord in de mixed zone in het bloedhete Qingdao. Mulder zei: “Er zit weinig logica in de wind, vooral de verschillen in windkracht zijn lastig te zien en te voorspellen. Maar als we eenmaal een beetje ruimte krijgen dan zijn we weg.”
Bes voegde er aan toe: “Vandaag gingen we voor goud. We moeten scherp zijn en goed varen. Dat lukte perfect de eerste race.”

Witteveen: “Morgen is een rustdag. Dan blijven wij uit de zon en doen het rustig aan. Het is zo zwaar hier, we zijn echt moe elke avond. We gaan niet op een uitje maar doen wat we moeten doen, rusten. Voor uitjes krijgen we nog alle tijd na de spelen.”

Finn klasse

Pieter-Jan Postma wist zijn vorm te hervinden vandaag. Postma die op de pre-Olympische spelen in 2007 nog zilver wist te winnen in Qingdao is na grondige analyse met coach Cees Scheurwater tot de conclusie gekomen dat hij anders moet zeilen.

Postma legt uit: “Ik ben gewend zelf het initiatief te nemen op het water. Ik vaar
altijd mijn eigen race. Ik ben meestal de wind voor. Dat kan ik echt goed. Maar hier lukt dat niet. De omstandigheden zijn te onvoorspelbaar. Ik moet meer volgen. Die strategie lukte nog niet echt in race vijf maar in race zes lag ik de hele race op een eerste plaats en eindigde als tweede.

Dat voelt als een bevestiging. Je komt hier toch om te winnen. En dat gaat dan totaal niet door. Ik twijfelde ook niet, daar verbaasde ik mezelf ook wel over, maar ik bleef er heel rustig onder.”

470 dames

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout wonnen hun tweede Olympische race in stijl.Winst voor de Koning - BerkhoutWinst voor de Koning - Berkhout De Koning zei: “Ik was verbaasd over hoe relaxed ik was en ben. Dat had ik vooraf niet gedacht. Alles is hetzelfde als andere grote series die we in het verleden gezeild hebben.”

De dames in de 470 kennen dus een goede start.
Marcelien de Koning nuanceert. “We varen vandaag heel stabiel maar morgen kan dat anders zijn. Het is niet zo eenvoudig om hier elke dag goed te zeilen, dat weten we allemaal, maar dit is een wel een heel goed begin. We zijn wel eens slechter van start gegaan.”

Coach Koops was vol lof over zijn zeilsters, maar had ook kanttekeningen. “De eerste race maakten de dames wel een foutje maar dat herstelden ze goed. De tweede race hebben ze briljant gevaren.”

Lobke Berkhout voegde daar aan toe: “We hadden vandaag het gevoel dat we de condities hier goed onder controle hebben. Hier hebben we heel hard voor gewerkt. Maar we moeten er heel veel aan doen, dat wel. Veel praten aan boord over wat we zien en denken. Dit voelt goed, maar het is nog heel vroeg.”

470 mannen

Sven en Kalle Coster staan na twee wedstrijden op een 12de plaats van de 29 deelnemers. Sven Coster zei: “De kop is eraf. We hebben niet slecht gezeild maar we werden steeds opgehouden door andere boten. We werden gezeild en konden steeds net niet daarheen waar we heen wilden.”
Kalle Coster geeft aan dat ze de eerste wedstrijd iets te voorzichtig waren en dat daar morgen verandering moet komen.

RS:X Windsurfen

Windsurfer Casper Bouman kwam vandaag ook voor het eerst in actie op de Olympische Spelen. Bouman staat 23ste van de 35 deelnemers.

Simon Keijzer

Alle uitslagen op www.sailing.org
Foto's: Richard Langdon/Ocean Images

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: