Koninklijk bezoek voor Oranjezeilers in Qingdao

Willem Alexander en MaximaDe Nederlandse zeilers kregen op 12 augustus bezoek van Prins Willem Alexander en Prinses Maxima in Qingdao. Onder toeziend oog van het koninklijk paar scoorden de 470 zeilsters goede resultaten op baan D. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout finishten als negende en vijfde. De broers Coster werden 12de en tweede. Op baan A maakte Rutger van Schaardenburg (20) zijn Olympische debuut in de Laser klasse. De Dordtenaar die zich op het allerlaatste moment wist te kwalificeren had het moeilijk in zijn eerste races. Hij werd 32ste en 29ste. Casper Bouman in de RS:X ging als 21ste en als 22ste over de finish.

Yngling zeilsters Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen hadden een rustdag net zoals Finn zeiler Pieter-Jan Postma. Witteveen en Mulder stonden aan het einde van de dag samen met coach Paardenkooper aan hun boot te klussen. De kroonprins en prinses kwamen ook daar langs om de zeilers succes te wensen.

Witteveen zei al klussend: “Dit is wel lekker zo een rustdag. We hebben geluncht met de prins en prinses. Dat was echt leuk. Daarna nog een filmpje gekeken maar wat we nu doen is toch wel het belangrijkst.”

Er stond weinig wind in Qingdao op 12 augustus. De wedstrijden werden om te beginnen een uur uitgesteld. Met zeven knopen wind (net 3 Bft.) werd er gestart.

470 dames

Het koninklijk paar was op het water bij baan D om de Nederlandse dames en heren 470 zeilers aan te moedigen. In race 3 (eerste race van vandaag) kwamen de dames als 17 rond de bovenboei.

De Koning zei na afloop: “We kozen de verkeerde kant van het eerste kruisrak. De wind draaide de andere kant op daarna werd deze race een inhaalrace voor ons.”

Berkhout voegde er aan toe: “ Die negende plaats is dan nog best redelijk. Ik hoop dat we hem aan het einde niet mee hoeven te tellen, maar deze is goed genoeg. Het resultaat van gisteren is niet zo eenvoudig te herhalen. Vandaag was de wind stabieler maar veel minder makkelijk te zien en te lezen op het water.”

De Oranje zeilster staan nu derde achter de Australische Rechichi (22) en Parkinson (21) die het Olympische testevenement nog wonnen in 2007. Dit jonge team was ook derde op het WK 2008 in Melbourne. Op een tweede plaats staat het Spaanse team Via-Dufresne/Tetzo. Via-Dufresne won het Olympische zilver in 2004 in de 470 klasse en is in 2007 weer begonnen met zeilen in de 470 klasse met een andere teamgenoot.

470 mannen

Sven en Kalle Coster staan zevende in het klassement maar waren niet voor commentaar beschikbaar. Ze moesten direct naar een doping controle en er dreigde een mogelijk protest.

RS:X Windsurfer

Casper Bouman zei na afloop: “Ik was aardig kapot. Heb alles gegeven, maar het is nog niet genoeg. Ik wist dit van te voren dat het niet mijn omstandigheden zijn hier in China maar ik had graag beter willen doen. In deze condities kan dat ook wel. Ik was nu twee keer te laat weg bij de start en vaar dan achter de feiten aan. Ik moet dan extra veel geven om erbij te blijven en dat breekt me aan het einde van zo een race weer op. Dan kan ik amper mijn giek niet meer vasthouden. Sommigen zijn 10 kilo lichter en die gaan en stuk harder. Ik vind het bijna geen windsurfen maar ik wilde hier zijn en leren in voorbereiding op London en ik wil ook met minder wind nog beter worden.”

Laser klasse

Rutger van Schaardenburg: “Ik heb vandaag twee keer niet goed gevaren. De eerste race was ik niet scherp en ik weet dat ik beter kan dan dat. De tweede race was ik scherper maar maakte een domme keuze. Ik ging voor meer wind terwijl het veld aan de andere kant meer voordeel had van de stroming.”
Hoe was je Olympische debuut? “Ja, dat is op zich wel leuk maar het is ook jammer van deze resultaten. Ik moet gewoon blijven varen zoals ik altijd vaar. Het is een sterk veld maar dat is juist mooi. Het moet beter.”

Simon Keijzer
Alle uitslagen: www.sailing.org
Foto: Richard Langdon/Ocean Images

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: