Nicolas Troussel wint met Financo de 39e Solitaire du Figaro

Nicolas TrousselDe Fransman Nicolas Troussel is gisteravond, maandag 11 augustus, als 18e gearriveerd in l’Aber Wrac’h, op iets meer dan 2 uur van de winnaar van de laatste etappe van deze 39e Solitaire du Figaro. Genoeg om deze editie van deze solo race in 3 etappen voor de tweede maal (2006) op zijn naam te schrijven. Gildas Morvan op Cercle Vert en Frédéric Duthill op Distinxion Automobile vervolledigen het overall podium. Het zijn meteen ook de 3 etappe winnaars van deze Solitaire du Figaro.

Het was dus Frédéric Duthill die de laatste etappe op zijn naam schreef. Hij had voor de 471 gevaren Nm 2 dagen 23 uren 23 minuten en 30 seconden nodig, wat neerkomt op een gemiddelde snelheid van 6,6 knopen. In zijn kielzog volgden Gildas Morvan (Cercle Vert) op 7 minuten en 11 seconden., en Laurent Pellecuer (Dr Valnet Aromathérapie), die slechts 21 seconden na de tweede finishte.

Morvan en Pellecuer op 2 en 3 in laatste etappeMorvan en Pellecuer op 2 en 3 in laatste etappeTot aan de te ronden Brittany boei was het opkruisen in zeer zwaar weer. Met een kopgroep van een 10-tal Figaro’s hadden ze zich wat afgescheiden van het echte peloton, met daarin de leider in het algemeen klassement. Het was Duthill die als eerste de boei rondde en zijn spinnaker kon hijsen voor de volgende 150 Nm. Het werd een fel bevochten strijd, waarbij zich al gauw een trio kon afscheiden. Uiteindelijk was het Duthill die aan de meet de snelste eindspurt in de zeilen had, en als eerste om 17u24'30 lokale tijd de denkbeeldige eindstreep overschreed.

Eindwinnaar Troussel gaf bij aankomst meteen toe een fout te hebben gemaakt in deze laatste etappe. Als enige had hij vlak na de start de keuze gemaakt om zijn koers meer naar het noorden te verleggen. Maar uiteindelijk kon hij de tijdschade meer dan beperken. En na een eerste en een tweede plaats in de 2 eerste etappes bleek deze 18e stek ruim genoeg om de eindoverwinning voor een tweede maal in de wacht te slepen. Zijn volgend doel in de zeilwereld? “De Vendée Globe (of wat had je gedacht!, red), al hou ik zoveel van deze wedstrijd dat ik er volgend jaar zeker terug bij ben!”, aldus een zeer gelukkige Nicolas Troussel.

Vandaag op de middag waren alle Figaristen veilig en wel binnengelopen in de haven van l’Aber Wrac’h. Toch ook wel knap na deze 3e en loodzware etappe.

Bron: www.lasolitaire.com
Foto’s: Marmara-Mousis/Le Figaro

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: