Qingdao: Nederlands 470 damesteam gaat aan de leiding

de Koning - BerkhoutIn uiterst moeilijke omstandigheden wisten Marcelien de Koning en Lobke Berkhout in te lopen op hun Australische concurrenten. In beide races in de dames 470 klasse op 13 augustus werd het Nederlandse zeilduo tweede. Met dertien punten hebben de Nederlandse dames nu exact hetzelfde aantal punten als Rechichi en Parkinson, maar Berkhout en de Koning gaan aan de leiding omdat een vijfde en een derde plaats beter is dan de twee vierde plaatsen van de Australiërs.

Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen kwamen op deze 13de augustus maar een keer in actie in de Yngling klasse op baan D. Er stond heel weinig wind en de organisatie moest wachten tot de stroming minder werd en de wind iets toenam. Met een vijfde plaats houden ze knap vast aan hun tweede plaats in het tussenklassement.

Pieter-Jan Postma zeilde een race in de Finn klasse en werd tiende en staat nu veertiende in het tussenklassement. Rutger van Schaardenburg kwam ook maar een keer in actie in de Laser klasse. In zijn enige race werd hij 34ste. Daarmee staat hij 36 in de ranglijst. Windsurfer Casper Bouman had een rustdag.

470 dames

Jacco Koops was een tevreden coach. “Het was weer heel spannend. Dit was weer een hele moeilijke dag. Maar de dames hebben heel netjes gevaren. We hebben wel het gevoel dat we grip hebben op de wind en de stroming. Daar hebben we veel aandacht aan besteed. We hebben hier veel gevaren en veel data verzameld.”

de Koning-Berkhout op medaillekoersde Koning-Berkhout op medaillekoersLobke Berkhout stond heel ontspannen in de mixed zone na de wedstrijden en bevestigde Koops zijn verhaal. “Het is de ene dag makkelijker dan de andere maar er zit wel een patroon in. We hebben wel vertrouwen in onze analyse.”

De Nederlanders kwamen indrukwekkend opzetten van een achtste plaats terug naar de tweede. Berkhout gaat verder: “Maar we hebben er ook heel veel aan gedaan om ook met dit lichte weer nog beter te worden. Meer communiceren aan boord over wat we zien en denken en meer focussen op snelheid.”

Neemt de druk al toe? “Druk… ach ja, we proberen die hype van de Olympische Spelen te blokkeren. We zien dit als elk ander evenement en doen ook niets anders dan dat we anders zouden doen.”

Als leiders van het klassement gaan de Nederlandse zeilster morgen een rustdag tegemoet. Is dat een voordeel? Berkhout vervolgt, “Soms kak je in op zo een rustdag dus we moeten wel actief blijven en in ons ritme. Maar we hebben een spelletjes dag gepland dus we vermaken ons wel.”

Koops wist al eerder te vertellen dat ze zeer waarschijnlijk ook een rondje gingen zeilen.

470 mannen

Sven en Kalle Coster staan achtste in het klassement. De broers hebben nog niet hun draai gevonden. Sven Coster legt uit. “We zeilen best goed. We starten goed, maar we missen de slag. We zeilen ook geen echte slechte resultaten als je rekening houdt met het feit dat er dertig teams meedoen. Maar we moeten meer risico gaan nemen. Zo een achtste plaats is niets. Alleen een plek bij de eerste drie levert wat op hier. Dus dan maar meer risico. We hebben wel het gevoel dat we de omstandigheden en de specifieke condities goed in de gaten hebben dus het moet kunnen.”

Finn klasse

Pieter-Jan Postma is ontspannen en strijdbaar. Hij staat veertiende met nog drie races te gaan tot de medal race. “Ik heb in de afgelopen drie jaar nog nooit moeten vechten voor een laats in de medal race, maar dit keer moet het wel en dat ben ik beslist van plan.”

Yngling dames

Nederlandse Yngling dames op 2Nederlandse Yngling dames op 2Coach Maurice Paardenkooper was heel tevreden over zijn zeilsters. “Dit was een hele moeilijke race. Die vijfde plaats is goed. We staan met nog drie races voor de medal race op de tweede plaats. Zo een dag als vandaag kan je ook veel meer schade oplopen en dat hebben ze goed ontweken. Ze hebben een hoop geleerd.”

De dames die altijd gezamenlijk de pers te woord staan hebben er zin in en klinken overtuigd. “We gaan voor het goud. Zo varen we elke race. We staan er goed voor en blijven rustig ons ding doen,” besloot Mulder .

Simon Keijzer

Alle uitslagen op www.sailing.org
Foto’s: Richard Langdon/Ocean Images en Getty Images/Clive Mason

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: