Qingdao: Tweede zeilzilver voor Oranje zeilsters

De allerlaatste race van het Olympische zeiltoernooi in 470 klasse bij de dames werd een thriller.
Marcelien de Koning en Lobke Berkhout veroverden het tweede zeilzilver voor het Nederlandse kamp maar halverwege de race ging het zilver nog naar de Brazilianen. In een ultieme eindsprint zeilden De Koning en Berkhout van een tiende naar een vijfde plaats en stelden daarmee het zilver veilig.

In de andere finale, die van de heren 470 klasse, kregen de broers Coster een horror scenario voorgeschoteld. De Costers verloren niet alleen het zilver, maar ook het brons en werden tot overmaat van ramp vierde met hetzelfde aantal punten als nummer drie, de Fransen Carbonnier en Bausset die het brons vlak voor de Nederlanders wegkaapten.

Tweede zilver

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout waren uitgelaten met hun zilveren medaille. Op het water duurde het even voordat de spanning eraf was en het zeilduo weer tot zinnen kwam. Daarna kwam de blijdschap en stonden ze op de onderkant van hun omgekeerde boot te hossen.

Aan de wal zei Marcelien de Koning tegen de pers: “We hebben het maximaal haalbare eruit gehaald. Daar ben ik waanzinnig blij mee. Deze zilveren medaille is geweldig daar kunnen we heel erg tevreden mee zijn. Het waren niet de ideale omstandigheden voor ons. Wij vinden dit niet echt lekker. Vorig jaar waren we hier in Qingdao nog zesde en nu zijn we tweede op het allerbelangrijkste toernooi in onze sport!” Lobke Berkhout zei: “We hebben verdiend zilver gewonnen. Met brons waren we niet tevreden geweest. We hebben er keihard voor gewerkt heel voor gedaan en gelaten. We zijn hier heel erg blij mee. En het moet gezegd de Australiërs hebben verdiend gewonnen.”

Met deze medaille wint het Nederlandse zeilkamp een tweede zilveren plak in China. Dat is een behoorlijke verbetering ten opzichte van Athene 2004 en Sydney 2000. In Athene scoorden de Nederlandse zeilers geen enkele medaille. In Sydney won alleen Margriet Matthijsse het zilver. De laatste keer dat Nederland twee medailles won was in 1996 toen Roy Heiner het brons veroverde en Matthijsse het zilver.

Casper Bouman twaalfde in RS:X

Casper Bouman scoorde een tweede en een twintigste plaats in race acht en negen. Met nog een race te gaan tot de medal race staat Bouman elfde in het klassement. Als Bouman zich wil kwalificeren voor de medal race moet hij morgen nog een plaats klimmen.

Booth en Nieuwenhuizen uitzicht op medaille

Op maandag 18 augustus 2008 zeilde het Nederlandse Tornado-team Booth/Nieuwenhuis wisselende resultaten tijdens de Olympische Spelen in Qingdao. Vooral de variabele bries maakte het de oranjezeilers moeilijk. Met een score van 10-2-8 zakten ze naar de zevende plek overall, maar de derde tot en met de zevende plaats liggen heel dicht bij elkaar. De Nederlanders staan gelijk met de nummers zes, de Duitsers Polgar en Spalteholz. Het verschil met het podium bedraagt slechts twee punten.

Foto's: Richard Langdon/Ocean Images

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: