Bosser & Gramme winnen MExT Multihull Cup 2008

MExT Multihull CupThierry Bosser & Alain Gramme hebben dit weekend op hun Capricorn F18 de MExT Multihull Cup 2008 gewonnen. In de rangschikking heeft het Belgisch team na 3 uur 58 minuten en 58 seconden varen slechts 37 seconden voorsprong op het Frans/Belgisch duo Emmanuel Boulogne & Tanguy Kervyn en 5 minuten en 2 seconden op de derde boot met de Belgen Luc Hennebel & Marc Vanden Haute. Uittredende Belgisch Kampioenen Joël Lefevre & Jacques Lemaire moesten zich dit jaar tevreden stellen met de vierde plaats op 6 minuten 48 seconden.

Thierry Bosser vertelt:“Wij zijn heel blij met deze onverwachte overwinning. Wij zeilen normaal enkel Olympische banen en daarom is het de eerste keer dat we aan dit Belgisch Kampioenschap Lange Afstand deelnemen. Na een matige start in Oostende konden we tijdens het opkruisen op de weg naar Nieuwpoort toch al snel naar een tweede plaats zeilen toen we Middelkerke bereikten. Eenmaal op de terugweg van Nieuwpoort naar Blankenberge hadden we het echter een stuk moeilijker onder spinnaker en sloegen we terug naar de derde plaats. In het laatste stuk van Blankenberge naar Oostende viel de wind weg en werd het echt zoeken naar stroken met een zuchtje wind. Het is pas in de laatste kilometer dat we erin slaagden om de leiding over te nemen.”

Mooie setting voor deze wedstrijdMooie setting voor deze wedstrijdKersvers Belgisch Kampioen Thierry Bosser volgt Joël Lefevre op die als eerste Belg de titel van Belgisch Kampioen vorig jaar won. Joël Lefevre is uiteraard ontgoocheld:“Wij waren al van in het begin niet in de wedstrijd. Na een matige start rondden wij pas als achtste de eerste boei en waren wij constant op achtervolgen aangewezen. In Blankenberge hadden wij al meer dan 6 minuten achterstand op de leider. Toch slaagden wij er nog in om in het laaste stuk de schade te beperken en naar een vierde plaats terug te komen.”

Overall winnaar van de editie van vorig jaar, voormalig wereldkampioen Emmanuel Boulogne & Tanguy Kervyn waren meer dan ontgoocheld. Emmanuel Boulogne licht toe:“Wij hebben vanaf de start tot 1 km voor de finish ruim op kop gevaren, op bepaalde momenten zelfs met meer dan 4 minuten voorsprong op de tweede deelnemer. Door het wegvallen van de wind op het einde vielen we zelf volledig stil en konden de achterlopende boten langs het windloze stuk omzeilen en ons zo voorbijgaan. Op dat moment kun je niet meer reageren en dit leidde wel tot de nodige frustraties op de boot.” Door hun permanente voorsprong tijdens de wedstrijd won het team Boulogne/Kervyn wel de beker voor de beste sprinters.

Etappe van zaterdag geannuleerd door ontbrekende boei

De etappe van zaterdag moest worden geannuleerd toen bleek dat de dag ervoor de Wenduinebank boei die een 7 km voor de kust van Oostende ligt en als eerste merkteken van het parcours was voorzien door de maritieme autoriteiten was verwijderd voor de werken van de kabeltrekkers voor het toekomstige windmolenpark. Hierdoor werd het voor de zeilers onmogelijk een correct parcours af te werken. De wedstrijdorganisatie besliste resoluut om de wedstrijd van zaterdag te annuleren en het parcours van de zondag te verlengen naar 47 mijl (85 km) in plaats van de oorspronkelijke 33 mijl (60 km).

Realtime resultaatverwerking en zorgt voor spektakel aan de kant

Team Bosser/Gramme op de prijsuitreikingTeam Bosser/Gramme op de prijsuitreikingFilip Lecomte, verantwoordelijke persrelaties van de Ostend Sailing & Racing Club (de organiserende zeilclub) stelt:“Ook aan de kant was er spektakel te beleven. Voor de eerste keer in België was het mogelijk om dank zij het gebruik van mobiele technologie aan ieder checkpoint de wedstrijd live vanop de kant en het internet te volgen. Tien deelnemers kregen zelfs een GPS mee waardoor hun positie permanent werd doorgegeven en op satellietbeelden geprojecteerd. Fans en vrienden van de deelnemers konden zo de positie van hun favoriet constant volgen, zonder zelf op het water te moeten zijn. Het was de eerste keer dat deze oplossing voor een zeilwedstrijd in België werd ingezet en met succes. Met deze technologie trachtten we om de mensen dichter bij de watersport en meer specifiek het wedstrijdzeilen te betrekken.”

Freddy Lecomte, voorzitter van de OSRC, besluit:“We hebben een heel mooi en spannend kampioenschap gehad. We hadden de luxe te beschikken over een internationaal deelnemersveld van dertig teams met verschillende nationale en internationale kampioenen wat het niveau bijzonder hoog maakte. De krachtige zuidoosten wind zorgde ervoor dat er bijna parallel met de kust kon worden gezeild met snelheiden tot 40 km/u. Zo hebben we ook de bezoekers van de Belgische kust het nodige spektakel kunnen geven.”

Eindrangschikking MExT Multihull Cup 2008:
1. Thierry Bosser/Alain Gramme Capricorn F18 3h58'58''
2. Emmanuel Boulogne/Bruno Hock Cirrus B1 op 37s
3. Luc Hennebel/Marc Vanden Haute Nacra Infusion op 5m2s
4. Joel Lefevre/Jacques Lemaire Cirrus B1 op 6m48s
5. Peter Schell /Jean-Michel Meyers Cirrus B1 op 7m30s

Info en foto's: www.multihullcup.be

Replay van de wedstrijd via GPS Tracking op:
http://www.theresults.org/earth/earth.jsp?competition_id=MXT_F18&discip…

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: