Qingdao: Evi Van Acker in de Medal Race, zonder hoop op een medaille

Evi Van AckerEvi Van Acker heeft zich maandag op de olympische zeilwedstrijden in de Laser Radialklasse met een zesde plaats in de eindstand na 9 regatta's geplaatst voor de Medal Race, de finale waaraan de top-10 van de algemene stand mag meedoen. Maar een medaille winnen zit er niet meer in. In de 9e en laatste regatta van maandag finishte Van Acker als 18e waardoor ze in de algemene stand beslag legde op de 6e plaats. De Amerikaanse Anna Tunnicliffe heeft de leiding weer overgenomen en gaat morgen vechten om goud tegen Gintare Volungevicuite en de Lija Xu.

Medal Race zonder uitzicht op medaille

Van Acker is wel uitgeschakeld voor de strijd om de medailles: zelfs al wint ze de Medal Race, dan nog totaliseert ze teveel punten om alsnog bij de top-3 te eindigen. De zege in de negende en laatste manche ging naar de Mexicaanse Tania Elias Calles Wolf voor de Amerikaanse Anna Tunnicliffe en Man Yi Lo uit Singapore.

Te voorzichtig, zegt ze zelf

"Om kwart voor tien gingen we het water al op want onze startijd was vervroegd naar 11.00 uur. De wind stond uit een totaal andere hoek dan de voorbije maand en de grote golven waren ook spoorloos verdwenen na de storm van vannacht. Ik ben te moe om alle wedstrijden te doorlopen en te beschrijven maar ondanks dat ik goed van start ging is er in elke race wel wat fout gelopen.

Het was moeilijk, soms wind - soms geen wind, en dus ook soms geen wind waar ik aan het varen was. Ik heb deze week genoeg kansen gehad, en ik weet dat het erin zit, het is er gewoon niet uitgekomen. Te voorzichtig, te behouden, te vaak door het midden. Ik heb het aan de lijve ondervonden: no guts - no glory.

Godefroid/Brouwer voorlopig 9de

Carolijn en Sebbe 9e na 7 racesCarolijn en Sebbe 9e na 7 racesSebastien Godefroid en Carolijn Brouwer zijn maandag 13e geeindigd in de zevende regatta in de Tornadoklasse. In het algemeneen klassement behouden ze hun 9e plaats.

De Australiërs Darren Bundock/Glenn Ashby delen de leiding met de Spanjaarden Spanjaarden Fernando Echevarri en Anton Paz Blanco met 20 punten voor de Grieken Iordanis Paschalidis en Konstantinos Trigonis (32). Godefroid/Brouwer tellen 44 punten. Dinsdag en woensdag worden de drie resterende regatta's gevaren. De top-10 plaatst zich voor de finale in de Medal Race.

Stand na 9 regatta's Laser Radial:
1. Anna Tunnicliffe (VSt) 33,0
2. Gintare Volungeviciute (Lit) 40,0
3. Xu Lijia (Chn) 44,0
4. Sarah Blanck (Aus) 54,0
5. Sarah Steyaert (Fra) 61,0
6. Evi Van Acker (Bel) 71,0
7. Jo Aleh (NZe) 72,0
8. Nathalie Brugger (Zwi) 80,0
9. Katarzyna Szotynska (Pol) 97,0
10. Penny Clark (GBr) 98,0

Stand na 7 regatta's Tornado:
1. Spanje 20,0 ptn (Fernando Echavarri, Anton Paz)
2. Australië 20,0 (Darren Bundock, Glenn Ashby)
3. Griekenland 32,0 (Iordanis Paschalidis, Konstantinos Trigonis)
4. Argentinië 33,0 (Santiago Lange, Carlos Espinola)
5. Italië 33,0 (Francesco Marcolini, Edoardo Bianchi)
6. Duitsland 34,0 (Johannes Polgar, Florian Spalteholz)
7. Nederland 34,0 (Mitch Booth, Pim Nieuwenhuis)
8. Canada 41,0 (Oskar Johansson, Kevin Stittle)
9. België 44,0 (Carolijn Brouwer, Sebastien Godefroid)
10. Frankrijk 48,0 (Xavier Revil, Christophe Espagnon)

Volg live de uitslagen op: www.sailing.org/olympics/resultscentre.php?raceid=78

Foto's: EPA

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: