Qingdao: Nederlands Tornado-duo Booth/Nieuwenhuis als 6e naar Medal Race

Booth-NieuwenhuisOp woensdag 20 augustus 2008 plaatste het Nederlandse Tornado-duo Booth/Nieuwenhuis zich als zesde voor de Medal Race van morgen.
Er stond vandaag in Qingdao meer wind dan verwacht, wat gunstig is voor de oranjezeilers. De eerste race werd bij een zuidoostenbries van 10 tot 13 knopen gevaren. Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis kwamen in het laatste spinnakerrak goed terug en finishten als derde.

Daarmee waren ze tien punten van het goud verwijderd, totdat er een elfde en tiende plek volgden. Vanwege enorme winddraaiingen en drukverschillen zeilde de hele vloot wisselende resultaten. Dat betekent dat de strijd om de medailles nog helemaal open staat. De Nederlanders maken nog kans op brons.

“Dit was weer geen gemakkelijke dag”, concludeerde Pim Nieuwenhuis na afloop. Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis staan met 58 punten op de zesde plaats in het voorlopige klassement. Dat is veertien punten achter de nummers drie, Lange en Espinola uit Argentinië. Nieuwenhuis: “Brons is nog haalbaar. Volgens de voorspellingen gaat het morgen hard waaien en dat komt ons goed uit. Dit zijn de Olympische Spelen, waar gekke dingen kunnen gebeuren.”

Daarmee is coach Jay Glaser het roerend eens: “Als de weersvoorspelling klopt, is er nog van alles mogelijk. Dat hebben we met de Medal Race van de 49er ook gezien. Mitch en Pim hebben het ‘geluk’ dat ze geen topfavoriet zijn.” Het is immers aannemelijker dat de top drie boten op elkaar zullen varen, aangezien ze alle drie kans op goud maken. Als de Nederlandse catamaranzeilers de Medal Race winnen en de Argentijnen achtste worden, gaat het brons naar Booth en Nieuwenhuis. “Dat wordt leuk morgen”, aldus Nieuwenhuis.

Goede start en comeback

Gewaagde stuurboord startGewaagde stuurboord startHeel anders dan gisteren, was de lucht vandaag helder en er stond aanvankelijk 10 tot 13 knopen wind. Er stonden drie wedstrijden gepland, die Booth en Nieuwenhuis nodig hadden om de medaillekansen te vergroten. Ze vertrokken gewaagd over stuurboord bij de eerste start en kwamen als vierde boven. Vervolgens zetten ze onder spinnaker ver door naar rechts. Die klap leek lange tijd goed, totdat de wind afnam.

Aan de linkerkant bleef de druk staan en dus ging het oranjeduo als zevende door de gate. De Duitsers en Grieken lagen aan kop en gingen in het laatste spirak naar rechts, terwijl Booth en Nieuwenhuis door het midden gingen. Het resultaat was dat de Nederlanders naar de derde plek opschoven en de twee koplopers achterin het veld eindigden. Nieuwenhuis: “Wij zaten lekker op een vlaagje, maar we hadden net zo goed tiende kunnen worden.”

Grote winddraaiing nekt Nederlanders

Na een elfde plek in race negen stonden Booth en Nieuwenhuis voor de taak om er nog één topresultaat uit te persen. Er waaide inmiddels nog maar rond de vijf knopen. De mannen gingen opnieuw naar de rechterkant van het veld, waarschijnlijk om maximaal te profiteren van de stroming mee. Ze kwamen rond de vijfde positie bij de bovenboei, maar daar kwamen ze als onderste boot wat ongelukkig uit. Uiteindelijk trokken ze als achtste de spinnaker. In dat voor de windse rak draaide de wind ongeveer dertig graden naar rechts. De Nederlanders zaten links met nog twee teams. Dit drietal sloot daardoor achteraan bij de gate. Uiteindelijk bleek een tiende plaats het maximaal haalbare.

Top zes na tien races en één aftrek:

ESP – Echavarri/Paz, 36 punten
AUS – Bundock/Ashby, 39 punten
ARG – Lange/Espinola, 44 punten
GER – Polgar/Spalteholz, 52 punten
CAN – Johansson/Stittle, 57 punten
NED – Booth/Nieuwenhuis, 58 punten

Of de Tornado-klasse morgen als eerste om 13.00 uur de Medal Race vaart, wordt donderdagmorgen 21 augsutus besloten.

Diana Bogaards

Site: www.teamzwitserleven.nl
Foto's: Team Booth/Nieuwenhuis

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: