Sables d’Olonne – Azoren – Sables d’Olonne: Lobato wint met een serie Mini 650

LobatoHij won ook al de vorige editie van Les Sables – Les Açores – Les Sables, een heen en terug solo wedstrijd voor de mini 6.50 klasse. Maar nu heeft de Portugees Francisco Lobato vriend en vijand verbaasd door met een serie gebouwde mini 6.50 zowel de heen als de terug etappe te winnen. En dat in reële tijd in de serie klasse én in het algemeen klassement voor alle proto’s! Nooit eerder gezien.

Lobato aan boord van Looking for… was reeds indrukwekkend in 2006, toen hij als debutant zijn eerste grote oceaan wedstrijd zeilde en won. Daarvoor was hij een zeer getalenteerd Laser zeiler. Dit jaar was hij buitengewoon sterk. Nochtans waren de condities in het voordeel van de lichtere mini’s, van de krachtiger mini’s, van de mini’s met meer zeiloppervlak.

Maar in de heen etappe werd een groot deel van de vloot al onthoofd: slechte voorbereiding, breuken en mankementen allerlei zorgden ervoor dat 3 van de allernieuwste proto’s de strijd vroegtijdig moesten staken. De ietwat oudere mini’s (1991 – 1992) bleken de zware condities van de heen etappe nog het best te doorstaan.

Meer dan 8 knopen gemiddelde snelheid!

Francisco Lobato kreeg met andere woorden minder weerstand van de proto-vloot dan verwacht. Picault finisht 2e ondanks vele mankementenPicault finisht 2e ondanks vele mankementenAlleen Stéphane Le Diraison (Cultisol-Institut Curie) en Sébastien Picault (Kickers) konden het tempo van de Portugees bijhouden. Tot een breuk aan de zaling Le Diraison deed opgeven en verschillende kleine mankementen Picault meerdere malen deed halt houden.

Op de terugtocht moest de Portugees nog alleen Pierre Rolland (D2-Marée Haute) en Jerome Lecuna (I feel good) in de gaten houden voor de overall overwinning. Maar ook in de terug etappe legde de leider in het tussenklassement iedereen zijn tempo op. Een tempo te hoog voor Rolland. Toen bij Lecuna energieproblemen opdoken en de automatische piloot er de brui aan gaf, had Lobato vrije baan naar les Sables d’Olonne. Aan de finish in de Vendée had hij 12 minuten voorsprong op de sterk teruggekomen Sébastien Picault.

Maar alle lof voor Francisco Lobato, die zijn boot en zijn koers perfect had voorbereid. Hij maakte werkelijk geen enkele fout, noch bij de keuze van de route, noch bij de zeilvoering noch tijdens de manoeuvres onder zeil. Uiteindelijk had hij voor de 1270 Nm tussen Horta en de thuishaven van de Vendée Globe iets meer dan 6 en een halve dag nodig. Een gemiddelde snelheid van 8,12 knopen. Over beide etappes houdt hij 13 uren voorsprong op de tweede serie boot en op de eerste proto boot.

Finish in les Sables d’Olonne

1-Francisco Lobato (Looking for...) donderdag om 3 u 15’ 00’’ in 6d 12u 15’ 00’’
2-Sébastien Picault (Kickers) donderdag om 3 u 27’ 02’’
3-Oliver Bond (Base Camp) donderdag om 7 u 30’ 08’’
4-Charlie Dalin (Antalis) donderdag om 7 u 37’ 58’’
5-Riccardo Apolloni (MaVie pour Mapei) donderdag om 8 u 03’ 42’’
6-Damien Guillou (Demi-Cle?) donderdag om 10 u 32’ 50’’
7-Mathis Prochasson (Manu Poki) donderdag om 13 u 31’ 20’’
8-Pierre Rolland (D2-Marée Haute) donderdag om 15 u 31’ 15’’
9-Jérôme Lecuna (I feel good) donderdag om 15 u 34’ 05’’
10-Pierre-Yves Lautrou (Altaïde Moovement) donderdag om 15 u 53’ 40’’

Opgetelde tijd serie boten

1- Francisco Lobato (Looking for...) in 18d 20u 50’ 49’’
2- Charlie Dalin (Antalis) in 19d 09u 07’ 03’’
3- Oliver Bond (Base Camp) in 19d 09u 41’ 38’’
4- Jérôme Lecuna (I feel good) in 19d 10u 56’ 34’’
5- Damien Guillou (Demi-Cle?) in 19d 14u 21’ 19’’
6- Riccardo Apolloni (MaVie pour Mapei) in 19d 20u 26’ 20’’
7- Pierre-Yves Lautrou (Altaïde Moovement) in 19d 22u 47’ 38’’
8- Mathis Prochasson (Manu Poki) in 20d 11u 11’ 10’’

Opgetelde tijd proto boten

1- Pierre Rolland (D2-Marée Haute) in 19d 09u 57’ 00’’
2- Sébastien Picault (Kickers) in 21d 02u 48’ 23’’

www.lessables-lesacores.com
Foto’s: Mélanie Bahuon

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: