Traditionele en moderne jachten samen in de 10e editie van Les Voiles de Saint-Tropez

EleonoraDe beroemde stad uit het Franse departement du Var is volop begonnen aan de voorbereiding van de 10e editie van Les Voiles, die plaatsvindt van 27 september tot 5 oktober. Onder het beheer van de Société Nautique zal Saint-Tropez weerom het evenement organiseren waarbij een ongelooflijke vloot van traditionele en moderne jachten wordt samen gebracht in dezelfde race zone. En het belooft zoals altijd een waar spektakel te worden, waarvan het publiek dankzij 4 reuzenschermen geen seconde zal moeten missen.

Modern: de superjachten

De technologische evolutie zorgt er voor dat er steeds meer performante super cruisers worden ontworpen, die dan worden getest in een echte competitieve omgeving zoals Les Voiles. Getuige daarvan is de magische Wally klasse, waarin de kleinste van de reeks, de 11,30 meter lange Aura Bella, nog het meeste opzien baart.

Naast deze super cruisers vind je er ook echte racers, zoals de beruchte Speedboat. Deze zal bemand worden door een deel van het America’s Cup team van Team Origin. Iets kleiner maar spiksplinternieuw is de Alfa Junior, een hypermoderne 21 meter lange monohull. Ook de TP52 klasse zal er vertegenwoordigd zijn door de jachten Rio en Vallars.

Traditie: de befaamde spirit of Yachting

Hier ligt misschien wel de grootste magie van Les Voiles. De confrontatie van de mooiste jachten uit het gouden tijdperk van Yachting. Zo kan je de J Class Velsheda boord aan boord zien met de al even legendarische Shamrock V. Maar er zijn ook moderne klassiekers, zoals de Fyne.

De Fyne is een 13 meter lange kotter, een replica van een Fife ontwerp van het jaar 1889. Dit juweeltje van teak, mahonie en vernist hout, met een prachtige silhouet onder iedere zeilvoering, is het bewijs dat veel zeilers nog steeds houden van de pure lijnen en de schitterende esthetiek van een klassiek jacht.

Het kleintje zal het wel moeten opnemen tegen andere maritieme schoonheden zoals de schoeners Altaïr of Mariette, de gigantische kotter Lulworth (47 meter lang) of de Moonbeam III en IV. En dit jaar zullen ook weer de 12 m JIs van de partij zijn.

Rolex

De Zwitserse uurwerken fabrikant Rolex, partner van Les Voiles sinds 2006, heeft speciaal voor deze 10e editie een uniek uurwerk ontwikkeld dat zal opgehangen worden in de haven van Saint-Tropez. Om te benadrukken "dat iedere seconde van dit evenement van onschatbare waarde is". En natuurlijk zullen ze weer voor de nodige prijzen zorgen onder de winnende schippers.

Voor het volledige programma, deelnemers en info: www.snst.org
Foto: R. Catino SNST

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: