Qingdao: alle medailles zijn uitgedeeld, ook het allerlaatste Tornado-metaal

TornadoZeilen werd voor het eerst een Olympische sport tijdens de Spelen in 1900 te Parijs. Toen werd nog op handicap gevaren en won je goud op gecorrigeerde tijd. De format van de wedstrijden en de verschillende klassen van deelnemende boten is sindsdien vaak gewijzigd. En nu wordt het Olympisch zeilevenement beslecht in 11 verschillende categorieën van one design klassen. Maar in London zouden er nog slechts 10 klassen overblijven, ten nadele van de Tornado’s.

Vandaag was het de laatste maal dat er een Olympische multihull race plaatsvond. Na 32 jaar Olympische dienst verdwijnt de Tornado klasse, zo werd tijdens de jaarlijkse ISAF vergadering in het Franse Cascais beslist. Sindsdien worden er allerlei protesten ingediend en is er menig polemiek gestart. Het kan toch niet dat één van de meest spectaculaire zeildisciplines zou verdwijnen van het Olympische toneel, dé grootste 4- jaarlijkse sportkermis met wereldwijde media-aandacht.

De zeil omstandigheden tijdens de Tornado Medal Race zorgden voor een waardige afsluiting van de multihull discipline, alsof er nog eens moest benadrukt worden hoe fout het wel is deze klasse in de Olympische toekomst te gaan verbannen. De catamaran is zichtbaar opwindend en geeft de bemanning maximum zeilplezier. De boord camera’s zorgden ervoor dat het publiek live kon meevaren, zonder nat te worden.

Deze schitterende opwindende Medal Race, het enthousiasme van alle cat-zeilers, de populariteit van de verschillende multihull boten over gans de wereld, het succes van de Extreme 40 catamarans,… Wat is er nog nodig omdat het ISAF zou inzien dat het schrappen van deze boot lijnrecht staat tegenover haar nog steeds verder groeiende wereldwijde populariteit? Wordt hopelijk nog vervolgd.

Ondertussen is het Olympische zeilevenement vandaag afgesloten. En dit zijn alle medaillewinnaars in de verschillende klassen:

Yngling
Goud: Ayton/Webb/Wilson - AUS
Zilver: Mulder/Bes/Witteveen - NLD
Brons: Bekatorou/Papadopoulou/Kravarioti - GRK

470 Vrouwen
Goud: Rechichi/Parkinson - AUS
Zilver: De Koning/Berkhout - NLD
Brons: Oliveira/Swan - BRA

470 Mannen
Goud: Wilmot/Page - AUS
Zilver: Rogers/Glanfield - GBR
Brons: Charbonnier/Bausset - FRA
Coster/Coster – NED : 4

Laser
Goud: Goodison - GBR
Zilver: Zbogar - SLO
Brons: Romero - ITA
Van Schaardenburg – NED : 34

Laser Radial
Goud: Tunnicliffe - USA
Zilver: Volungeviciute - LTW
Brons: Xu - CHN
Van Acker – BEL : 8

Finn
Goud: Ainslie - GBR
Zilver: Railey - USA
Brons: Florent - FRA
Postma – NED : 14

Tornado
Goud: Echavarri/Blanco - SPA
Zilver: Bundock/Ashby - AUS
Brons: Lange/Espinola - ARG
Booth/Nieuwenhuis – NED : 5
Brouwer/Godefroid – BEL : 12

RS:X Mannen
Goud: Ashley - NZL
Zilver: Bontemps - FRA
Brons: Zubari - ISR
Bouman – NED : 15

RS:X Vrouwen
Goud: Yin - CHN
Zilver: Sensini - ITA
Brons: Shaw - GBR

49er
Goud: Warrer/Kirketerp Ibsen - DNM
Zilver: Martinez de Lizarduy/Gaztanaga - SPA
Brons: Peckolt/Peckolt – DLD

Site: en.beijing2008.cn
Foto: Richard Gladwell

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: