Vendee Globe 2008-2009, het aftellen is begonnen

Paprec-VirbacMet nog iets meer dan 73 dagen te gaan tot de start van de komende 2008 – 2009 Vendée Globe, zitten niet alle deelnemers in hetzelfde schuitje. Terwijl sommigen nog de laatste details aan boord in orde maken en voor hen de 9e november niet snel genoeg op de scheurkalender kan verschijnen, zijn er anderen die graag de klok nog wat zouden vertragen om zo nog wat extra voorbereidingstijd te krijgen. Zij die hun kwalificatie reeds volledig in orde hebben kunnen de komende 2 maand hun 60-voeter verder optimaliseren, zoals Jean-Pierre Dick en Sébastien Josse.

Deze Franse schippers van respectievelijk Paprec-Virbac en BT hebben er zelfs voor gekozen om de laatste maanden samen trainend door te brengen. Tijdens die gezamenlijke trainingen hebben ze de bootsnelheid kunnen vergelijken en optimaliseren. De komende weken zijn beiden van plan hun zeilgarderobe te testen en de verschillende bootmaneuvers van elkaar te bekijken en te verbeteren waar mogelijk. Hierbij varen ze redelijk dicht bij elkaar, en om aanvaringen te vermijden hebben ze elk een co-schipper aan boord genomen. Eigenlijk is het niet meer dan een uitkijk wanneer beide heren even een slaappauze inlassen.

Sommigen hebben nog veel werk

Andere schippers werken nog aan hun boot op het droge. Zo maken Jean Le Cam, Yann Eliès, Sam Davies en Jérémie Beyou de laatste aanpassingen aan hun zomer setup. Nog anderen, zoals Marc Guillemot aan boord van Safran, kiezen voor het maken van de laatste wijzigingen het ruime sop. Met zijn kwalificatie reeds lang op zak gaat hij toch nog de zee op vanaf la Trinité sur Mer in zuid-Bretagne.

PRB nog niet gekwalificeerdPRB nog niet gekwalificeerdEn tenslotte zijn er nog de schippers die alles behalve relax de dag van de start zien naderen. Johny Malbon aan boord van Artemis, is zijn kwalificatie mijlen aan het zeilen in de Noord-Atlantische oceaan. En de omstandigheden zijn daar niet mis, met huizenhoge golven en onstuimige westenwinden. En pechvogel Vincent Riou heeft met zijn PRB nog steeds niet voldoende mijlen onder zijn kiel. De winnaar van de laatste editie van de Vendée Globe kreeg eerst in de Artemis Transat net problemen aan die kiel na een aanvaring met een walvis.

Anderen dan weer pech

De kiel werd hersteld in Halifax en Riou zette koers terug naar Frankrijk om zijn noodzakelijke 3500 Nm solo af te leggen. Met nog 400 Nm voor de boeg veroorzaakte een aanvaring met een container voor een lek, waardoor de Fransman alweer zijn tocht moest onderbreken. Hij moet de resterende zeemijlen nog weten af te leggen voor 1 oktober. Niet dat dit een slecht voorteken is hoor. Zo had in 2004 Jean Le Cam tot de laatste minuut nodig om aan zijn nodige kwalificatie mijlen te komen, maar hij werd ondanks alles toch nog mooi tweede in die Vendée Globe.

Ondertussen zijn er volgens de officiële website van deze Mount Everest van het zeezeilen reeds 25 schippers, waaronder Samantha Davies aan boord van Roxy en Dee Caffari aan boord van Aviva als enige dames, klaar voor de strijd. Nog 5 anderen hebben nog wat werk voor de boeg vooraleer ze zich als ‘ingeschreven’ mogen aanmelden.

Veel grote namen

Met ronkende namen als Roland Jourdain (Veolia Environnement), Marc Guillemot (Safran), Michel Desjoyeaux (Foncia), Loïck Peyron (Gitana Eighty), Mike Golding (Ecover), Alex Thomson (Hugo Boss), Sébastien Josse (BT), Vincent Riou (PRB) en nog vele andere belooft het alvast weerom een adembenemend spektakel te worden.

Wat hen zoal te wachten staat zie je in een kort overzichtsfilmke: http://www.vendeeglobe.org/fr/actualites/5436/Le-clip-du-Vendee-Globe.h… .

Website: www.vendeeglobe.org
Foto’s: DPPI-Image de Sport

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: