44ste Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace eindigt in massale eindsprint

Op zaterdagavond 30 augustus 2008 eindigde de 44ste Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace in een massale eindsprint. De vloot van 678 jachten kwam in een lange sliert op de finish voor Medemblik afgevaren. Voor de haveningang ontstond vervolgens een indrukwekkende opstopping van honderden boten, aangemoedigd door de toeschouwers op de kade. Vanwege de onverwachts mooie condities kende deze editie van de zeilklassieker slechts dertien uitvallers. De wind bleef toch doorwaaien en draaide later in de ochtend naar het oosten. Dit alles resulteerde in een voorspoedige race met veel mijlen en gebruinde gezichten.

Gedurende de middag was het al behoorlijk vol op het noordelijk IJsselmeer. Langs de Afsluitdijk en de kusten Friesland en Noord-Holland tikte menig team gretig mijlen weg. De trimmers van de gennakers en spinnakers maakten overuren. Bij de boeien was het druk en ondertussen genoten de bemanningen zichtbaar van de zomer. "?Ik zit in de zon op het voordek?, reageerde Niels ter Hofstede eind van de middag vanaf de ISIS. ?"We zitten alvast te evalueren met een koude cola.? Op dat moment waren ze bezig aan hun voorlaatste rak naar de WV19-WP2 tussen Den Oever en Medemblik. ?Vanuit daar zeilen we naar de finish. We gaan de 105 mijl wel halen. Daar ben ik best tevreden mee.??

GOED IDEE? is juist

Terwijl de Delta Lloyd Kernploeg op het podium in het zonnetje werd gezet, keken enkele bemanningsleden van de GOED IDEE? toe. Deze Duetta
94 kwam uit in de ORC 4. Volgens Bart Reintjes bleek hun idee inderdaad goed: "?We zijn in Lelystad-Zuid gestart en dat pakte prima uit. We hebben in het zuidelijke deel flink wat rakken met wind in de rug kunnen varen.?" De GOED IDEE ging pas om 10.00 uur door de sluis, waarna het team koers zette naar het noorden. "?Ons plan was om bovenaan langs de Afsluitdijk naar beneden en dan weer terug te varen. Dat zou ons op 140 mijl brengen, maar de wind werd daar minder.?" Daarom zakte de GOED IDEE direct al af naar het zuiden om op tijd over de eindstreep te glijden. De teller bleef uiteindelijk op 135,01 mijl hangen. "?We staan tot nu toe tweede in ons klassement. Daarmee zijn we zeker tevreden. We hebben deze boot pas 1,5 jaar en er valt nog veel te leren.?"

LEEF JE DROOM nu wel reglementair

Tot het uiterste gaan om mijlen te makenTot het uiterste gaan om zoveel mogelijk mijlen te maken in 24 uur

"Het was fantastisch zeilweer"?, glundert Olaf Oosterman bij het inleveren van zijn stickervel. Vorig jaar ging het juist daarmee mis. Hij vergat een sticker te plakken en daarmee kreeg de LEEF JE DROOM een DSQ achter zijn naam. ?Nu moet het goed gegaan zijn?, aldus de schipper. Dat bleek ook zo te zijn, want rond 23.15 uur stond zijn team als 29ste in de ORC 2-lijst. "?Ik had drie jongeren aan boord die nog geen 24 uur in een Laser hebben gezeten. We hebben vorige week één dag getraind."

Helaas moest toen één van de jongens wegens ritmestoornissen afhaken.? Oosterman staat nog helemaal na te genieten: ?"We hebben heel veel onder gennaker gevaren. Tot vanochtend 8.00 uur zijn we op het zuidelijke deel gebleven. Daarna zijn we van de KG naar de Sport A bij de Afsluitdijk gegaan en nog een keer heen en weer. Toen was het klaar. Ze hadden zoveel indrukken opgedaan. Voor het eerst een nacht op het water. Ze hebben echt hun grenzen verlegd en dat is genoeg. Het was tijd om van het feest en de mensen op de kade te genieten. Dat hoort er ook bij."? Oosterman kijkt zeer tevreden terug op deze Delta Lloyd 24-Uurs: "?Het was schitterend zeilen. Volgend jaar doen we met onze eigen boot mee. Drie keer is scheepsrecht." ? Leef je droom is een initiatief om jongeren met een levensbeperkende ziekte toch te motiveren hun grenzen te verleggen.

Debutante Baauw kan geluk niet op

?Het was echt zo geweldig?, aldus Diana Baauw met een stralende blik. Deed ze vorig jaar nog de navigatie vanachter haar scherm thuis, dit keer mocht ze mee aan boord van de WINDROSE. Dit team kwam uit in de ORC 4. Baauw over wat ze dan zo leuk vond aan haar debuut in de 24-Uurs: ?"Het is grensverleggend, de uitdaging is mooi en de team spirit. Oh, en de sterrenhemel was echt fantastisch.?"

Over de Delta Lloyd 24-Uurs ZeilraceDringen geblazen na de finish om een plekje te bemachtigen in MedemblikDringen geblazen na de finish om een plekje te bemachtigen in Medemblik
De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 44ste keer de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee, Gouwzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace 2008 wordt mede mogelijk gemaakt door het PWN Waterleidingbedrijf, Zeilen, Gemeente Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik.

De voorlopige uitslag is hier opvraagbaar.

Voor meer informatie: www.24uurszeilrace.nl
Foto's: Diana Bogaards & Redactie Clubracer

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: