678 TEAMS aan 44ste Delta Lloyd 24-uurs zeilrace begonnen

Op vrijdagavond 29 augustus 2008 begonnen 678 teams aan de 44ste Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace. Kornwerderzand bleek met 90 jachten net als vorig jaar de meest favoriete startlocatie te zijn. Aan de andere kant in Volendam stond de teller op 80. Opvallend weinig tactici kozen voor Muiden, want daar vertrokken 37 schepen. De wind was over het algemeen zwak, waarbij in het noorden de meeste druk werd gerapporteerd. Daar waaide een mooie windkracht drie, terwijl er meer naar het zuiden slechts enkele knopen druk stond. Het lijkt er bovendien op dat veel deelnemers bij dit lichte weer proberen te profiteren van de stroming op het zoute water.

“Er staat een zwak briesje, dus ze moeten trimmen vannacht”, aldus Dinand de Ridder, voorzitter van het 24-Uurs organisatiecomité. “Heel veel teams hebben toch voor het noorden gekozen.” Zo ook schipper Morsman van de Marco Polo, een GibSea 126: “We zijn in Kornwerderzand gestart en lopen nu 5 knopen. We varen nog op het IJsselmeer, maar zijn op weg naar het Wad. Ik denk dat we daarna richting Harlingen gaan.” De ervaren 24-Uurs zeiler is bezig met zijn 36ste jaargang: “Dit is mijn derde keer dat ik aan de tocht deelneem. Voorheen zeilden we altijd met de wedstrijd mee.”

Mooie beelden tijdens het vallen van de avond: Mooie beelden tijdens het vallen van de avond Sfeer tijdens het vallen van de avond

Rondje Razende Bol

Ook tochtdeelnemer Marcel Boelsums van de Oban, een Spirit 32, vertrok in het noorden. Hij en zijn bemanning kozen voor Den Helder: “We komen hier vandaan. Ik weet niet of het de juiste beslissing was, want tot nu toe schiet het niet op. We hebben nog een beetje tegenstroom. Het is de bedoeling dat we om de Razende Bol varen. Daarna moeten we kijken hoeveel tijd we over hebben. Misschien doen we dan nog een rondje om vervolgens bij Kornwerderzand door de sluis naar binnen te gaan. We hopen zoveel mogelijk van het tij te profiteren. We zien morgen wel of het slim was.” Op dat moment lag er namelijk slechts één ander jacht in de buurt van de Oban: “De rest is afgebogen naar Den Oever.”

Over de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace

De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 44ste keer de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee, Gouwzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace 2008 wordt mede mogelijk gemaakt door het PWN Waterleidingbedrijf, Zeilen, Gemeente Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik.
Voor meer informatie: www.24uurszeilrace.nl

Foto's: Diana Bogaards

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: