Alinghi leidt na 2 bewogen dagen iShares Cup in de Skandia Cowes Week

Teamorigin gekapseistTijdens de openingsdag van de iShares Cup in Cowes afgelopen zaterdag werden er nogal wat brokken gemaakt door de Extreme 40’s. Niet minder dan 3 kapseizingen en 1 zware aanvaring waren het zware bilan na één dag. Uiteindelijk zouden de overwinningen in alle 4 de races van dag 1 naar America’s Cup teams gaan. Franse wonderboy Franck Cammas won de eerste 2 races, eindigde tweede in race 3, om dan…

In race 3 leverden de BMW Oracle Racing van Cammas een hevige strijd met TEAMORIGIN, waarbij het Britse America’s Cup team uiteindelijk als eerste finishte. Tussen race 2 en 3 werd de vloot geraakt door een zware squall, waarbij Team Aqua overkop ging en ze hun tuigage beschadigden. Stuurman Alister Richardson bezeerde zijn rug.

Waar slachtveld

Aanvaring tussen BMW Oracle Racing en BTAanvaring tussen BMW Oracle Racing en BTIn race 4 was het drama nog erger. De BMW Oracle Racing van Cammas boorde zich in de bakboord drijver van de BT van Nick Moloney. Een kapotte boegspriet en een in elkaar gevouwen boeg aan boord van de Fransman en een gapend gat in de bakboord drijver van de BT Extreme 40 waren het gevolg van deze zware aanvaring.

Tijdens deze laatste race van dag 1 plantten TEAMORIGIN en de BMW Oracle Racing van James Spithill zich met hun boeg in de venijnige golven van de Solent en kapseisden allebei. Alinghi kwam op die manier aan de leiding, met slecht één puntje voorsprong op Holmatro. Veel ploegen hadden de ganse nacht reparatiewerk voor de boeg. Team Aqua trok zich officieel terug uit de wedstrijd. Gelukkig waren er verder geen andere zeilers gewond geraakt bij al die tuimelpartijen.

Minder incidenten op dag 2

Team Aqua gaf op na deze buitelingTeam Aqua gaf op na deze buitelingOp dag 2 werden 6 races afgewerkt, alweer in moeilijke condities. Hevige windstoten en zware zeegang zorgden ervoor dat verschillende Extreme 40’s lichte averij opliepen. Die kon echter gelukkig al varende worden hersteld. Holmatro kon op dag 2 tijdens race 2 maar net een kapseizing vermijden. Oman Sails had minder geluk en schuurden tijdens een aanvaring de Volvo Ocean Race Extreme 40. Breuk aan hun helmstok en schade aan de achterzijde van een drijver deed hen noodgedwongen de strijd staken, en dat na slechts één race. Maandag zouden ze terug van de partij zijn.

Winst was alweer alleen voor America’s Cup teams weggelegd. De BMW Oracle Racing van James Spithill won de eerste, daarna was het de beurt aan Alinghi om als eerste over de finish te scheuren. De derde race werd gewonnen door het Britse TEAMORIGIN, terwijl de vierde én vijfde race alweer voor Alinghi waren. De laatste zege van de dag ging uiteindelijk naar James Spithill. Tussen al dat America’s Cup geweld vaart het Nederlandse team Holmatro met Andreas Hagara aan het roer bijna onopvallend constant, waardoor ze toch maar even op een tweede plek in de tussenstand staan!

Voor de derde en laatste dag van de iShares Cup staan maandag nog 6 tot 8 races op het programma. En ja, er zal weer genoeg wind zijn voor nog maar een spectaculair dagje catamaran zeilen.

Top 5 na 10 races:

1. Alinghi 105 ptn
2. Holmatro 93 ptn
3. BMW Oracle Racing Cammas 92 ptn
4. TEAMORIGIN 91 ptn
5. BMW Oracle Racing Spithill 71 ptn

www.isharescup.com
Foto’s: Rick Tomlinson/Sally Collison/Tom Gruitt
Spectaculaire filmkes: www.isharescup.com:80/video.asp

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: