Alinghi wint de iShares Cup tijdens de Skandia Cowes Week 2008

AlinghiDe derde en beslissende dag van deze iShares Cup was er alweer eentje vol drama. Uiteindelijk was het America’s Cup Defender Alinghi die met de eer ging lopen. Franck Cammas pushte zijn BMW Oracle Racing Extreme 40 net iets te hard tijdens de openingsrace van de beslissende dag en kapseisde. Cammas’ team kon de catamaran snel terug oprichten en zij konden de strijd verder zetten. JP Morgan Asset Management moest na gelijkaardig incident met gebroken tuigage de strijd noodgedwongen staken.

De leider na 2 race dagen, Alinghi, zette al meteen druk. Maar het was een ander America’s Cup team, derde in de tussenstand, de BMW Oracle Racing van James Spithill, dat de dag gewoon superieur begon. Zij scoorden maar liefst 4 opeenvolgende paaltjes. Zou de stand op het scorebord dan alsnog omgegooid worden? Alinghi wist met een 2 – 4 – 5 – 6 nog net haar eerste plaats overall veilig stellen.

TEAMORIGIN geeft de strijd niet op

Cammas voor de 2e keer het sop inCammas voor de 2e keer het sop inHet America’s Cup team van TEAMORIGIN bleef keihard meevechten in wat als een duel tussen beide Cup kemphanen was aangekondigd. De Britten scoorden een reeks 2e en 3e plaatsen en kwamen op die manier op een 2e plaats overall te staan.

In de voorlaatste race nam Alinghi een gedurfde stuurboord start. Dit loonde en zij zeilden deze race van start tot finish aan de leiding. Met nog één race te gaan, waarin de punten dubbel tellen, had het Zwitserse team 7 punten voorsprong op TEAMORIGIN. Alles was dus nog mogelijk.

Alinghi speelt het slim

Weerom kozen de lefgozers van Alinghi voor een stuurboord start. Het Britse TEAMORIGIN nam een perfecte start en scheurde als eerste over de lijn net na het startschot. Maar Alinghi speelde het tactisch perfect en nestelde zich in het kielzog van hun naaste rivalen. TEAMORIGIN hield stand en won weliswaar de laatste race, het was echter Alinghi die met de eindoverwinning ging lopen.

Holmatro eindigde sterk op de 3e plaats, voor de 2 BMW Oracle Racing Extreme 40’s, waar Cammas nog net voor zijn stalrivaal Spithill wist te finishen. Opmerkelijk in deze dramatische editie van de iShares Cup was toch wel het feit dat alle overwinningen naar America’s Cup Team’s gingen.

Klassering na 3 van de 5 evenementen

In de tussenklassering van de iShares Cup Sailing Series 2008 blijft TEAMORIGIN nog net één puntje voor op Alinghi. Holmatro staat ook in deze tussenklassering knap op de derde plaats. De Extreme 40 vloot begeeft zich nu naar Kiel, Duitsland, waar het voorlaatste iShares Cup evenement van dit jaar zal plaatsvinden van 29 tot en met 31 augustus.

www.isharescup.com
Foto’s: OnEdition/OC Events
Nog meer filmmateriaal op www.isharescup.com/video.asp

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: