De Koning en Van Leeuwen winnen Nacra Kampioenschappen 2008

Nacra kampioenenOp zondag 3 augustus wonnen Coen de Koning (Schellinkhout) en Jeroen van Leeuwen (Scheveningen) de Nacra Kampioenschappen 2008. Op deze laatste wedstrijddag pakte het succesvolle oranjeduo de drie zeges op rij en daarmee de titel. Half juli werden de mannen al tot wereldkampioen F18 gekroond. Xander Pols en Tjiddo Veenstra (NED) eindigden in het Belgische Duinbergen als tweede, gevolgd door Team Boskalis Sascha Larsen en Christa van Helden (NED).

Het gevecht om het zilver bleef tot en met het einde spannend, aangezien beide teams met het gelijke aantal punten aan de finale race begonnen. De vloot van 29 catamarans genoot van drie dagen hard zeilen met een stevige wind (13 tot uitschieters van 25 knopen) en sterke stroming op de Noordzee. Het kampioenschap stond onder leiding van de Royal Belgian Sailing Club.

“Het was super”, zei stuurman Coen de Koning tijdens het aftuigen van hun Nacra Infusion. In de tweede wedstrijd van vandaag gingen hij en Van Leeuwen over stuurboord scherp van start. Ze gingen voor het veld los en waren zo ‘in één keer los’. De Koning: “Sascha wilde in de derde wedstrijd hetzelfde doen, wat ik wilde voorkomen. Ik gooide daarom het gat dicht, maar raakte daarbij de startboei en dus moesten we een strafrondje draaien.”

Pols en Veenstra wonnen verdiend zilverPols en Veenstra wonnen verdiend zilverOndertussen vlogen Pols en Veenstra op de boventon af. De Koning en Van Leeuwen zetten de achtervolging in en gingen naar de linkerkant van de baan: “Ik zag een winddraaiing naar links aankomen, dus we gingen wat eerder overstag dan de rest. Zo konden we perfect van die shift profiteren. Helemaal omdat veel andere mensen de boei overzeilden.” De Nederlanders hezen als tweede de spinnaker.

In het tweede spirak namen ze de leiding over. De Koning: “We zijn zeker blij met de eindzege. We hebben enorm naar het WK F18 toegeleefd. Daarna valt de spanning weg en is het mentaal moeilijk om je weer op te laden voor andere evenementen. We gingen al vrij snel naar Polen voor de Baltic Sailing Cup en dit kampioenschap kwam er achteraan.”

Maar de topzeilers zijn in bloedvorm en schreven beide evenementen op hun naam. “Nu hebben we onze zinnen op het NK F18 gezet”, aldus Van Leeuwen. Dat vindt in september tijdens het ONK olympische en paralympische klassen in Medemblik plaats.

Hard pushen voor zilver

“We moesten echt hard pushen”, verklaarde Xander Pols achteraf. “Voor de laatste rac stonden we op het gelijke aantal punten met Sascha en Christa. Alleen hadden zij twee eentjes en wij één, dus zij zouden dan tweede worden en wij derde.” Pols en Veenstra kozen voor de linkerzijde van de baan: “We verwachtten daar een vette header en die kregen we ook. Dat was fantastisch, want we vlogen als eerste om de boventon.

Coen en Jeroen gingen ons in het tweede spinnakerrak voorbij, maar zij zijn echt een maatje te groot. Daarna hebben we alleen nog maar naar Sascha gekeken, want we moesten voor hem blijven en dat is gelukt. Wij zijn wat zwaarder, dus we hebben meer wind nodig. De weergoden waren ons dit weekend goed gezind.”

Team Boskalis pushte tot ... voorbij het uitersteTeam Boskalis pushte tot ... voorbij het uitersteTeam Boskalis stuurman Sascha Larsen genoot van de strijd om zilver: “Die was echt spannend. Onze stuurboordstart mislukte, waarna we als allerlaatste weg waren. Vervolgens zaten we nog op de bovenboei en moesten we een strafrondje draaien. Maar we zijn toch naar een derde plek teruggevaren.” Volgens Van Helden moesten ze daar wel echt hard voor knokken: “Ook de rest van het veld ging steeds beter varen, dus we hadden best een zware dobber aan hen.”

Ze zakten weliswaar een podiumtrede, maar Larsen toonde zich sportief: “Het is knap dat Xander zo stabiel heeft gevaren.” En over de zeilcondities was het duo helemaal te spreken: “Leuk dat er drie dagen zoveel wind stond. We moesten ouderwets aan de bak.” Larsen tot slot over de winnaars: “Team Lion King overheerst gewoon. Die kunnen een potje knallen.”

Patrick Demesmaeker en Alexander Koopman hielden de eer van het gastland hoog door als vierde te eindigen. John Moret en Gijs Jannink werden vijfde. “Het zeilen was top en het was een verschrikkelijk leuk evenement”, aldus de mannen.

Gunnar Larsen van Nacra Europe toonde zich n afloop tevreden over de Nacra Kampioenschappen 2008: “We zijn in onze opzet geslaagd. De mix van ervaren en minder ervaren deelnemers werkte goed. Er is veel kennis uitgewisseld. Verder was de dagelijkse competitie sterk en waren de avonden gezellig. Ook mede dankzij de organiserende vereniging Royal Belgian Sailing Club. Ik denk dat het voor iedereen een mooie ervaring was.”

Top vijf Nacra Championships 2008:

NED – De Koning/Van Leeuwen, 11 punten
NED – Pols/Veentra, 20 punten
NED – Larsen/Van Helden, 21 punten
BEL – Demesmaeker/Koopman, 42 punten
NED – Moret/Jannink, 58 punten

info: www.nacraeurope.com en www.rbsc.be
foto's: Nacra Europe

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: