Marije Faber na drie dagen in de kopgroep van 16 m2 klasse tijdens Sneekweek

Marije Faber en Arjen Kort Team Volvo For Life-lid Marije Faber doet goed mee in de kopgroep van de 16 m2-klasse tijdens de 73ste editie van de Sneekweek.
Faber, die de afgelopen drie jaar deel uitmaakte van het roemruchte Ynglingproject van het Water-sportverbond, werd uiteindelijk niet geselecteerd voor de Olympische Spelen. In Sneek vaart zij de teleurstelling van zich af en beraadt zich op de toekomst.

De tweede dag van de Sneekweek 2008 werd geplaagd door regenbuien en heel veel wind. Het voorspelde onweer bleef uiteindelijk uit, maar de wedstrijden moesten uren worden uitgesteld. De eerste twee wedstrijden van ‘Holland-Friesland’, de vete met een knipoog die door twee maal vijf Regenbogen wordt uitgevochten, moesten worden afgelast. Dinsdag zal de strijdbijl weer worden opgegraven.

Maandag bracht gelukkig beter weer op het Sneekermeer. Marije Faber vaart in de 16 m2 mee als bemanning van Arjen Kort. “We kennen elkaar al jaren”, aldus Faber. “We zijn hier op de KWS opgegroeid en nu varen we weer samen. Twee jaar geleden deden we ook mee aan de Sneekweek en toen werden we tweede. Dat willen we dit jaar natuurlijk verbeteren.” Dat lijkt te gaan lukken. Faber en Kort werden op het Sneekermeer twee maal eerste en een maal tweede.

De harde wind op het Sneekermeer moet ook helpen de teleurstelling van de gemiste Spelen te later verwaaien. Faber: “Het duurde even voor het echt tot me doordrong. Ik had het in eerste instantie te druk met Skutsjesilen. Maar op een dag zat ik in de sportschool en toen drong het ineens tot me door: ik zit er niet bij! Dat was echt even een klap.”

Marije Faber en Brechtje van der Werf werden vrijdagavond, tijdens de officiële opening van de Sneekweek in het stadhuis van Sneek, geëerd voor hun sportieve prestaties. “Ik schrok er een beetje van”, vertelt Faber. “Ik had het helemaal niet verwacht, maar ik vind het ontzettend leuk dat de gemeente Sneek aan ons heeft gedacht.”

Faber is teleurgesteld dat ze de Spelen niet heeft gehaald, maar zuur is ze niet. “Zo kijk ik er niet tegenaan. Ik heb heel veel geleerd de afgelopen drie jaar. Ik had geen topsportervaring toen ik met die andere meiden in de Yngling stapte. Na drie jaar kan ik zeggen dat ik heel veel heb gezien, van Portugal tot aan Miami, en dat ik sportief en persoonlijk enorm ben gegroeid. Je leert zo veel. Een gezond leven, je koppie erbij houden, balans proberen te vinden. Het Ynglingproject was af en toe heel moeilijk, maar je leert ook met die zware omstandigheden om te gaan.”

Wat de toekomst gaat brengen weet ze nog niet. “Ik wil best door met zeilen op topniveau. Maar de Yngling doet in 2012 niet meer mee aan de Olympische Spelen. Misschien stap ik wel in een 470. Of ik ga iets heel anders doen. Het schoolzeilproject van de gemeente Sneek vind ik heel interessant en dat is met mijn pedagogische achtergrond ook een logische stap. De toekomst zal het leren.”

www.teamvolvoforlife.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: