Gildas Morvan wint in Cherbourg de 2e etappe van de 39e Solitaire du Figaro

Figaro SuzukiGildas Morvan heeft gisteren, maandag 4 augustus, de 2e etappe van de Solitaire du Figaro 2008 op zijn naam geschreven. Iets voor half 7 ’s avonds overschreed hij met zijn Bénéteau Cercle Vert de finishlijn voor Cherbourg (FRA). Hij deed er 3 dagen, 3 uren, 41 minuten en 10 seconden over, wat overeenkomt met een gemiddelde snelheid van 7,6 knopen. Met deze 4e etappewinst uit zijn carrière klimt hij tot de 2e plaats in het algemeen tussenklassement van deze 39e Solitaire du Figaro.

Gildas lag vrijdag bij het vertrek in het Spaanse Vigo nog aan het feest, hij werd 40. Ruim 3 dagen later kan hij al opnieuw feesten. Le vétéran boekte zijn 4e etappe winstLe vétéran boekte zijn 4e etappe winstSinds zijn eerste deelname in 1993 aan deze solo wedstrijd heeft hij dus 4 etappes op zijn naam staan. In de vloot staat hij ondertussen al bekend als de ‘vétéran’.

Zijn beslissende winnende zet was om onder de Spaanse kust te blijven. Ter hoogte van kaap Finisterre lag hij aan de leiding en hij zou steeds een voorsprong van 10 Nm op de vloot blijven behouden, waardoor de koppositie nooit meer bedreigd werd. Het 575 Nm lange traject werd volledig onder spi gevaren.

Strijd om de 2e plaats

Op het moment dat Gildas de finishlijn overschreed waren zijn naaste achtervolgers nog volop in strijd met elkaar voor de resterende podiumplaatsen. Het was uiteindelijk de winnaar van de eerste etappe, Nicolas Troussel, die 2 uur na de winnaar beslag legde op de 2e plaats, voor Christopher Pratt.

Erwan Tabarly op een 3e stek overallErwan Tabarly op een 3e stek overallNa deze 2e etappe tussen Vigo en Cherbourg staat Nicolas Troussel (Financo) nog iets steviger aan de leiding. Hij telt nu 6 uur 18 minuten en 52 seconden voorsprong op Gildas Morvan (Cercle Vert). Erwan Tabarly (Athema) ziet zijn regelmatigheid beloont met een 3e plaats in het tussenklassement. Hij werd 4e in Vigo en 5e in Cherbourg en telt nu 7uur 49 minuten en 23 seconden achterstand op de leider.

Laatste etappe belooft alsnog spannend te worden

De laatste etappe van Cherbourg naar l’Aber Wrac’h in het Franse Bretagne belooft ondanks de grote verschillen toch nog heel spannend te gaan worden. Het 825 Nm lange traject, het langste in de geschiedenis van de Solitaire, neemt de vloot rond het Ierse eiland van Man. En er zijn genoeg tactische zetten mogelijk onderweg om de leider alsnog te bedreigen. Deze laatste ‘koninginnen – etappe” start vrijdag aanstaande, 8 augustus.

www.lasolitaire.com
Foto’s: Marmara-La Solitaire en Marmara-Reynaud/Le Figaro en Athema-Benoit Stichelbaut

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: