Nederlands damesteam pakt 2e plaats tijdens EK Hobie Cat Denemarken

Zonneveld - van DoorenMariëlle Zonneveld en Celine van Dooren hebben maandag 4 augustus hun eerste resultaat geboekt tijdens het Europees Kampioenschap Hobie Cat in Kopenhagen. Tot de laatste race was het ongenaakbaar spannend, de hele top 5 deed nog mee voor een podiumplaats in het Hobie Cat 16 damesklassement. Het Italiaanse routineteam van de zusjes Sicouri pakten uiteindelijk de hoofdprijs, de Duitsers Wichardt/Hahn namen met slechts 2 punten verschil de derde plaats.

Aankomst

Met een flinke wind kon op vrijdag een mooie training gehouden worden, maar deze helaas werd vroegtijdig afgebroken. Door de hoge golven, sterke stroming en harde windvlagen was de Betec Hobie 16 lastig onder controle te houden. Uiteindelijk werd gekozen voor materiaalbehoud en om de krachten voor de wedstrijden te sparen. Geen onverstandig besluit gezien de krachtmeting die hun de dagen erna nog te wachten stond.

Wedstrijden

Ook tijdens de wedstrijden bleef het volop doorwaaien, tot groot genoeg van onze Hollandse dames. "Toen we weersvoorspellingen van 4-5 bft. hoorden hadden we direct een hoop lol. We hadden al vernomen dat veel teams zoveel wind gecombineerd met hoge golven niet gewend zijn. De afgelopen weken hebben we bij onze trainingen vergelijkbare condities gehad voor de Hollandse kust, die zouden nu wel eens hun vruchten af kunnen werpen" aldus een grijnzend damesduo. De laatste race van zaterdag werd in ieder geval winnend afgesloten in een temperamentvolle nek-aan-nek race met de Italiaanse zusjes Sicouri.

Op zondag kon ook de eerste wedstrijd meteen winnend worden afgesloten, maar daarna was het voor alle teams overleven op het water. De aantrekkende wind, met vlagen tot wel 30 knopen wind, maakten het zeilen onder spinaker een risicovolle onderneming. "We zagen de Italianen voor ons over de kop gaan, en dan lig je ineens weer eerste. Maar ook wij konden de boot vlak voor de finish niet meer houden en gingen ten onder. Onbeschrijfelijk gevoel als je de Fransen en de Duitsers dan aan je voorbij ziet gaan! Maar, we zijn dik tevreden met onze tweede plaats", aldus Zonneveld en van Dooren die pas sinds enkele weken met elkaar varen.

Overige klassen

Het dames podium in DenemarkenHet dames podium in DenemarkenNaast het damesteam zijn en er ook diverse Nederlandse jeugdteams aanwezig in Kopenhagen. Het Nissan jeugdteam Spij/Pauli staat met een overall 13e plaats namens Nederland het hoogst in de Hobie 16 jeugdklasse. Een hogere positie had erin gezeten, maar Sprij/Pauli werden geteisterd door materiaalpech. Een afgebroken mast zorgde ervoor dat zij drie wedstrijden hebben moeten laten schieten.

Van Oort/Bootsma staan momenteel 19e, Wijnand/Kanters 21ste. Dinsdag zullen de laatste races worden gevaren voor het jeugdkampioenschap. Vanaf woensdag zullen de open klasse wedstrijden gezeild worden, aanstaande zaterdag zal bekend zijn wie de nieuwe kampioenen zijn.

Top 3 damesklassement Hobie 16:

1. Sicouri/Sicouri
2. Zonneveld/Van Dooren
3. Wichardt/Hahn

Hobiecat Holland www.hobiecat.nl
Hobie Cat Europeans 2008 hobieracing.dk/2008multi
Foto’s: Pierrick Contin

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: