3de en laatste etappe van de Solitaire du Figaro 2008 fel ingekort

FinancoGisteren, vrijdag 8 augustus, zijn de 46 deelnemers van de 39e Solitaire du Figaro even na 18u00 gestart. De meteo voor dinsdag aanstaande voorspelde hevige windstoten tot 50 knopen. Hierop besloot het wedstrijd comité de langste etappe uit de geschiedenis van de Figaro aan te passen. Het parcours werd ingekort tot 500 Nm en verlegd naar de kust van Bretagne, waar een groot boeien traject werd uitgetekend.

Aangepaste 3e etappeAangepaste 3e etappeOm precies 18u01 vrijdag jongstleden, startte dus de vloot Figaristen vanuit Cherbourg in een westzuidwestelijke bries van zowat 10 knopen. Ongeveer 250 Nm verder, ten westen van Brest, ligt de indewindse boei. De solo zeilers keren na het ronden van de Brittany Boei terug langs het ‘Occidentale de Sein’, om via de punt van Bretagne te finishen ter hoogte van l’Aber Wrac’h.

Drouglazet aan de leiding

Na iets minder dan een etmaal zeilen is het Eric Drouglazet met Luisina die aan de leiding zeilt. In een vlagerige zuidzuidwesten wind die tot 30 knopen sterk blaast en in een onstuimige zee ligt de gemiddelde snelheid van de kopgroep rond de 6,5 knopen. Ter hoogte van Ouessant is er wind, zijn er golven en is er volop strijd onder de 44 deelnemers. 44, want deze morgen gaven Elodie Riou en Grégory Gendron op.

Volop tactische strijd

Drouglazet met Luisina op kopDrouglazet met Luisina op kopEn strijd is er inderdaad volop. De leider en favoriet voor de eindzege heeft vrijwel als enige een meer noordelijke route gekozen, terwijl Drouglazet op een meer directe koerslijn zeilt. Het zal dus met spanning uitkijken worden wie als eerste het indewindse merkteken zal ronden, en wat de tijdsverschillen daar zullen zijn. De eerste 18 in het algemeen klassement hebben nog allemaal een reële kans op de eindoverwinning. Aanstaande maandag zullen we weten of Troussel zijn voorsprong van ruim 6 uur alsnog heeft moeten prijsgeven.

www.lasolitaire.com
Foto’s: Mamara/Vialeron

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: